Poverenica: Žene rade i do 20 sati više od muškaraca 1Foto: pixabay/ valtercirillo

Rezultati istraživanja pokazali su da 33 odsto žena brine o deci od 10 do 30 sati na nedeljnom nivou, dok 47 odsto muškaraca to radi najviše 10 sati, a kada je reč o neplaćenom radu u obavljanju kućnih poslova, 76 odsto muškaraca na njih dnevno potroši jedan sat ili manje, dok 64 odsto žena svakog dana to radi dva do šest sati.

Zbog toga je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković počela promociju na društvenim mrežama i promociju filma „Život je rad-rad je život“, čiji je cilj da se ukaže na važnost uspostavljanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

Istraživanje obavljeno krajem prošle godine pokazalo je da se slika razlikuje u zavisnosti od toga koji region u Srbiji je u pitanju.

U Beogradu muškarci mnogo više nego u bilo kom drugom regionu učestvuju u kućnim poslovima i u brizi o deci, ali imaju najmanju podršku šire porodice, dok je u regionu zapadne Srbije najvidljiviji značaj međugeneracijske solidarnosti, pa majke i očevi u odgajanju dece u mnogo većoj meri imaju podršku svojih roditelja.

Prema rezultatima istraživanja, na uslugu predškolskih ustanova najmanje mogu da računaju roditelji iz istočne i južne Srbije, gde ona nije dostupna za skoro 60 odsto ispitanika, dok je u ostalim regionima to 92 odsto.

Kampanja je deo projekta WoBaCa, koji se sprovodi uz podršku EU, sa estonskim poverenikom i gradom Hajdelbergom, u okviru koga je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti sproveo i istraživanje „Rodna ravnopravnost i ravnoteža između poslovnog i privatnog života“.

Rezultati istraživanja, koje je sprovela agencija Faktor plus, pokazuju da se na položaju žena mora više raditi, što je jedino moguće neselektivnim i doslednim primenjivanjem zakona, otklanjanjem prepreke koje utiču na njihov izlazak i napredovanje na tržištu rada i obezbeđivanjem odgovarajućih servisa podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari