Poverenik apelovao na građane da proveravaju vesti sa društvenih mreža 1Foto: Beta/Milan Obradović

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, oštro je danas osudio pojavu lažnih vesti koje se putem društvenih mreža šire ovih dana i apelovao na građane da, koliko god mogu, provere tačnost informacije.

Marinović je reagovao na jučerašnju lažnu vest o trenutku započinjanja dvadesetčetvoročasovnog policijskog časa i pozvao građane da sve vesti koje se šire društvenim mrežama ne prihvataju olako, već da koliko su u mogućnosti, provere istinitosti navoda iz tih vesti.

„Širenjem lažnih vesti ne čini se nikakvo dobro našim građanima već se samo doprinosi širenju panike i nespokojstva, i to u trenutku kada su građani već dovoljno napeti zbog toga što trpe brojna ograničenja kao posledicu sprovođenja mera nadležnih u situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa“, saopštio je Marinović.

Istovremeno, Poverenik je apelovao na nadležne organe da na svaku pojavu lažnih vesti adekvatno reaguju, u skladu sa svojim ovlašćenjima, a da osobe koje šire lažne vesti otkriju i procesuiraju.

On je rekao i da su u novonastalim okolnostima rukovaoci i obrađivači dužni da vode računa o tome da za svaku obradu podataka o ličnosti mora postojati odgovarajući pravni osnov i svrha.

„Ne mogu se obrađivati samo podaci koji su primereni, bitni i ograničeni na ono što je neophodno za postizanje svrhe obrade, da lica čiji se podaci obrađuju moraju biti upoznata sa obradom, kao i da se moraju preduzimati adekvatne mere zaštite od neovlašćene i nezakonite obrade i primenjivati druga načela obrade utvrđena članom 5. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti“, navodi se u saopštenju.

Marinović je, u periodu od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, pažljivo pratio stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti u zemlji, kao i postupanje organa i tela EU i nadležnih nadzornih organa pojedinih država, sa punom svešću o izazovima koje pandemija koronavirusa prouzrokuje u svim oblastima društvenog života, pa i u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

On je rekao da se mere koje države moraju da preduzimaju u tim okolnostima nužno odražavaju i na ostvarivanje ljudskih prava i dodao je u Srbiji privremeno ograničeno ostvarivanje prava na slobodu kretanja i slobodu okupljanja.

„Pravo na zaštitu podataka o ličnosti, međutim, nije obuhvaćeno pomenutim ograničenjima, pa shodno tome rukovaoci i obrađivači i u periodu vanrednog stanja imaju obavezu da svoje aktivnosti obavljaju u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i drugim propisima kojima je uređena ta materija“, naveo je.

Poverenik je skrenuo pažnju sredstvima javnog informisanja da je potrebno da se uzdrže od objavljivanja podataka o licima koja su zaražena korona virusom, a apelovao je i na Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i obrazovno-vaspitne ustanove da vode računa o zaštiti podataka o ličnosti koji se odnose na zdravstveno stanje učenika i članova njihovih porodica.

On je upozorio građane na moguće zloupotrebe podataka o ličnosti od strane nepoznatih lica putem društvenih mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari