Poverenik oprezno sa "izabranim doktorom" 1Foto: N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti povodom juče predstavljene internet aplikacije „Izabrani doktor“, sugeriše građanima da do daljnjeg, vrlo oprezno koriste ovu aplikaciju, kaže se u današnjem saopštenju.

Poverenik ocenjuje da u vezi sa „Izabrani doktor“ postoje otvorena pitanja koja ukazuju na mogućnost vrlo ozbiljnih pravnih i faktičkih rizika.

Kako se navodi u saopštenju, rizici su uočljivi već na elementarnom, pravnom nivou. Čak i površan pregled „dokumenata“ koji prate i podržavaju aplikaciju „Izabrani doktor“, otvara brojna pitanja.

Preduzeće koje, uz podršku Ministarstva, nudi aplikaciju, pojavljuje pod imenom Sorsix International, ali i pod imenom Sorsix Internacional.

Preduzeće pod prvim imenom postoji, a pod drugim imenom ne postoji. Mogućnost da je reč o grešci, komplikuje činjenica da se navodi da su oba d.o.o. iz Niša, ali sa različitim adresama.

Još ozbiljnije dileme, sasvim izvesno, izaziva činjenica da se u politici privatnosti ove aplikacije, u rubrici „Uslovi korišćenja“ navodi da ona predstavlja ugovor između korisnika i preduzeća „IzabraniDoktor App d.o.o.“.

Preduzeće pod ovakvim imenom, do danas, nije bilo moguće pronaći pretragom registra APR-a, ono je, dakle, nepostojeće.

Povodom navedenog, ali i niza potencijalnih faktičkih rizika vezanih za činjenicu da su LBO, čak i kompletne kopije zdravstvenih legitimacija osiguranika dostupne širokom krugu lica, čak i na internetu, te, usled toga mogućih zloupotreba, Poverenik je pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Po okončanju postupka, Poverenik će, kao što to uvek čini, o rezultatima i preduzetim merama informisati javnost.

Poverenik je konstatovao da, iako to Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa, nije traženo njegovo mišljenje u vezi sa uvođenjem novih informacionih tehnologija u obradu podataka, odnosno specifičnim rizicima takve obrade, stoji u saoptenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari