Poverenik podneo Narodnoj skupštini Godišnji izveštaj za 2021. 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti dostavio je Narodnoj skupštini Republike Srbije Izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u 2021. godini.

Kako je saopšteno iz službe poverenika, Izveštaj je dostavljen i Vladi Republike Srbije i istaknut na veb prezentaciji Poverenika.

„Stanje u oblasti ljudskih prava koja štiti Poverenik i dalje nije na potrebnom i željenom nivou. Međutim, u 2021. godini započeto je stvaranje neophodnih preduslova za poboljšanje ovog stanja, pre svega u normativnoj sferi, kao osnov za bolju zaštitu. Tako je, posle više godina, donet Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koji je stupio na snagu 16. novembra 2021. godine, a u primeni je od 17. februara 2022. godine“, naveo je Marinović u uvodnom obraćanju u Izveštaju.

Prema podacima, prošle godine Poverenik je ukupno primio 12.221 predmet, od čega se 7.244 odnosilo na slobodu pristupa informacijama, 3.366 na zaštitu podataka o ličnosti a 1.611 na obe oblasti delovanja Poverenika.

Poverenik je okončao postupak u 12.210 predmeta, od čega 7.341 iz oblasti pristupa informacijama, 3.261 iz oblasti zaštite podataka o ličnosti i 1.608 predmeta koja su se odnosila na obe oblasti.

Izveštaj će razmatrati novi saziv parlamenta koji će biti formiran posle vanrednih parlamentarnih izbora koji se održavaju 3. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari