Poverenik kontroliše obradu ličnih podataka penzionera 1Foto: Media centar

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO Fond), Generalnom sekretarijatu predsednika Republike i Srpskoj naprednoj stranci.

Povereniku se obratilo više građana koji navode da su korisnici penzija, a kojima je u proteklih nekoliko dana poštom pristiglo pismo adresirano na njih (ime, prezime i adresa), iz čije sadržine se zaključuje da je upućeno korisniku penzije, potpisano od strane predsednika Srbije, sa oznakom Srpske napredne stranke na koverti, navodi se u saopštenju.

Pojedina od ovih lica navode da su pisma adresirana na njihovu maloletnu decu, kao korisnike porodične penzije, dodaje Poverenik.

Poverenik je u skladu sa zakonom zatražio od PIO Fonda da se u roku od 5 dana izjasni o tome da li je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje učinio dostupnim Srpskoj naprednoj stranci, predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji. Ukoliko je odgovor na prehodno pitanje potvrdan, potrebno je da se izjasnite koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe. Poverenik je u istom roku zatražio i od Generalnog sekretarijata predsednika Srbije i od Srpske napredne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari