Poverenik zabranio privrednom društvu „ITX RS“ obradu podataka 1Foto: EPA/DAVID CHANG

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović zabranio je privrednom društvu „ITX RS“ doo Beograd obradu ličnih podataka, odnosno broja lične karte/pasoša koje je prikupljao prilikom onlajn kupovine.

On je, kako se navodi, rešenjem od 17. juna ove godine trajno zabranio privrednom društvu „ITX RS“ doo Beograd obradu podataka o ličnosti i to podatke o broju isprave (lične karte/pasoša) koji se prikupljaju od fizičkih lica prilikom onlajn kupovine robe.

„U postupku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da Rukovalac predmetne podatke prikuplja kako bi izvršio (eventualni) povraćaj novca kupcima, te da ih obrađuje prevremeno, odnosno da vrši obradu pre momenta povraćaja novca; tako da u vreme prikupljanja spornih podataka obrada nije zakonita, jer pravna obaveza Rukovaoca nastaje u momentu povraćaja novca kupcu za već kupljenu robu ili uslugu, ili u momentu odustajanja od kupovine u slučaju prethodno plaćenog avansa“, navodi se u saopštenju poverenika.

Povodom navedenog rešenja, kako se navodi, Rukovalac je obavestio Poverenika da je u potpunosti postupio po istom, te je naveo da je prestao sa daljim prikupljanjem brojeva identifikacionih dokumenata fizičkih lica, kao i da je obrisao sve do sada prikupljene podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari