Poverenik: Prevare na internetu često mogu da se otkriju u detaljima 1Foto: Beta/ Milan Obradović

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je u intervjuu za RTS da se prevare na internetu često mogu otkriti u detaljima.

On je u intervjuu za RTS pričao o načinima prevara na internetu i društvenim mrežama.

Marinović je ukazao da ukoliko građani dobiju neku primamljivu ponudu negde na internetu ili društvenim mrežama, a koja koja nije izreklamirana već od strane originalnog ili državnog organa ili neke privatne kompanije, treba da provere bar naziv tog sajta.

On je objasnio da se često se često prevara može otrkiti po detaljima i da ima nekad neka tačka, neki zarez, neko slovo viška koje razlikuje original od falsifikata.

Marinović savetuje da ukoliko dođe do narušavanja i davanja podataka i utvrdi se da je reč o krivičnom delu, a to jeste krivično delo, građani treba da se obrate pre svega MUP-u, ali mogu da se obrate i dopisom i Višem javnom tužilaštvu, Odeljenje za visokotehnološki kriminal, a mogu da se obrate i povereniku, pa će poverenik da izvrši provere i da prosledi tim nadležnim organima njihov dopis.

Kako je dodao, može da se desi i da poverenik ima tu nadležnost „ako se može utvrditi sa čijeg sajta, sa čijeg internet domena je poslat, da li je taj domen sa teritorije Srbije, pa eventualno ima nadležnosti poverenika“.

Na pitanje RTS, šta je veći problem – nedovoljno znanje građana o toj oblasti ili rad države na zaštiti podataka, Marinović kaže da su oba problema aktivna.

„Oba problema ili čak još više od ta dva problema postoji zbog čega smo krenuli u akciju. Činjenica da je svest građana o zaštiti njihovih ličnih podataka na veoma niskom nivou, svest građana i drugih država članica EU ili država Evrope je na sličnom nivou i to pokazuju razna istraživanja, ali isto tako svi rukovaoci podacima, dakle ne samo država i organi vlasti, nego i kompanije, pravna lica, preduzetnici koji rukuju našim podacima, obrađuju ih, nemaju dovoljno svesti o potrebi čuvanja tih podataka, potrebe zakonitosti prilikom obrade podataka“, naveo je Marinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari