Poverenik: Živimo život nekadašnje naučne fantastike, velika odgovornost na zaštiti podataka 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović ocenio je danas da je život u modernom svetu, kada se gleda oblast zaštite podataka, postao ono što je nekada bila naučna fantastika i uporedio ga sa knjigom Džordža Orvela „1984“.

„Došli smo do toga da živimo život iz nekadašnje naučne fantastike, gde je nekadašnja naučna fantastika postala realnost. Da živimo život u okruženju ‘Velikog brata’, da živimo život ubrzane digitalizacije, razvoja veštačke inteligencije, robotizacije i sličnog“, rekao je Marinović.

On je na panelu u Skupštini Beograda, povodom Dana zaštite podataka o ličnosti, ocenio „terminator više nije lik iz knjiga i filmova“, kao i da ih „ima sve više u svetu“.

„Onih koji nam obrađuju podatke, veštačke inteligencije koja nam to radi. Sa svim dobrim, ali i lošim stranama koje to nosi“, kazao je Marinović.

Poverenik je istakao da je danas velika odgovornost na državnim organima i onima koji osmišljavaju politike u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

„Naravno, najveća je na organu koji je nadležan da prati zaštitu podataka o ličnosti i da se stara o njoj i da prati primenu zakona i da vrši inspekciju i druge nadzore, a to je Poverenik. A mi moramo, za sada nemamo, ali rastemo, pojačati kapacitete“, kazao je Marinović i dodao da je za vreme njegovog mandata broj zaposlenih povećan sa 94 na 129.

On je istakao da će, nakon što je ta institucija dobila nova ovlašćenja izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, broj ljudi, način i organizacija rada morati da se „drastično menjaju“.

Direktorka misije Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Suzan Fric istakla je da je zaštita podataka i privatnost danas postali važniji nego ikad.

„Državne institucije moraju da sprovode Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ali građani takođe moraju da razumeju svoja prava i da znaju koji podaci se prikupljaju, kako se prikupljaju i čuvaju, zašto su podaci potrebni i kakva su prava građana kada je u pitanju obrada tih podataka“, rekla je Fric.

Istakla je da građani moraju da budu informisani o potencijalnim rizicima u slučaju nestručnog rukovanja njihovim ličnim podacima.

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i sigurnost (OEBS) u Srbiji Jan Bratu naglasio je da je zaštita podataka o ličnosti oblast od rastuće važnosti, ne samo zbog tehnološkog napretka, već i zbog neophodnosti razvijanja svesti o zaštiti ličnih podataka kao osnovnog ljudskog prava.

„Važnost ove oblasti je sve veća i veća. Privatnost je osnovno ljudsko pravo i ono je prepoznato kao takvo u univerzalnoj deklaraciji ljudskih prava i međunarodnim ugovorima o ličnim i civilnim pravima“, kazao je Bratu.

Ocenio je da Srbija ima određene napretke u toj oblasti i pozdravio to što je Vlada Srbije intenzivirala rad na zaštiti podataka.

„Poštovanje ljudskih prava je preduslov za bezbednost na svim nivoima građana i uključuje pravo na zaštitu ličnih podataka. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti je čvrst temelj, ali nije i ne treba da bude viđen kao krajnji domet u zaštiti podataka građana“, izjavio je Bratu.

Naglasio je da je neophodno opštu javnost informisati o toj temi i samom zakonu kroz različite obrazovne programe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari