Povodom Dana sećanja na žene žrtve: Ulična akcija u centru Beograda "Nijedna žena manje" 1Foto: J. D.

Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, Autonomni ženski centar i Žene, u saradnji sa organizacijama članicama Mreže Žene protiv nasilja, organizovale su danas u Knez Mihailovoj uličnu akciju, u crnini i ćutanju “Nijedna žena manje”.

Skup je obezbeđivala policija.

Prolaznici i prolaznice su uglavnom bili/e zbunjeni/e o čemu se radi, pogotovo stranci i strankinje, retko ko je uopšte znao da je danas Dan sećanja na žene žrtve nasilja.

AŽC i Žene u crnom ukazuju da je neophodno da institucionalni sistem i društvo u Srbiji neodložno ostvare u praksi reči „Ni jedna žena manje“.

„Živimo u zemlji u kojoj je svaka druga žena doživela neki oblik nasilja, a od 2010. do danas od strane člana porodice ili partnera ubijeno je najmanje 363 žene. Svaka treća ranije se obraćala nadležnim institucijama za pomoć. Istraživanje „Kad istitucije zakažu ostaje tišina“ potvrđuje taj podatak i pokazuje da su žrtve u proseku imale šest kontakata sa institucijama, kao i da je period od prvog obraćanja institucijama do ubistva proteklo skoro tri godine“, ukazuju ove organizacije.

Tražie, između ostalog, podršku zahtevima za blagovremenu i adekvatnu institucionalnu reakciju na svaku prijavu nasilja prema ženama, kako bi se ubuduće sprečila ubistva žena.

„Tražimo odgovornost predstavnika institucija da sa dužnom pažnjom primene obaveze ustanovljene domaćim i međunarodnim zakonima i politikama na prijavu nasilja prema ženama, kao i da istraže da li je bilo učinjenih propusta, sankcionišu odgovorne i obezbede da se oni više nikada ne ponove“, naglašavaju iz AŽC-a i Žena u crnom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari