Nakon 10 sati borbe požar u Bloku 70 pod kontrolom (FOTO, VIDEO) 1Foto: S. Biševac

Nakon više od deset sati borbe sa požarom u kineskom tržnom centru u Bloku 70, koji je izbio sinoć, vatrogasne ekipe su uspele da ga lokalizuju, a nad tržnim centrom je i dalje gust crni dim.

Požar u Bloku 70 je oko 22 časa počeo da se smiruje, te je i MUP izdao saopštenje da je požar lokalizovan, da bi ubrzo nakon toga došlo do nekoliko novih eksplozija i širenja vatre na veći deo krova kineskog tržnog centra.

Vatrogasci su ipak posle sedam časova borbe, prema pisanju RTS-a, uspeli da stave požar pod kontrolu, a potpuno gašenje vatre očekuje se za dva do tri dana.

Prema rečima komandanta Vatrogasne brigade Beograd, ovo je jedna od najvećih akcija koju je ta brigada sprovela u delo. U gašenju požara u Bloku 70 bilo je uključeno 127 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila.

Vatrogasne ekipe i dalje se nalaze pored Kineskog tržnog centra, a brojni trgovci čije radnje nisu zahvaćene plamenom uz asistenciju vatrogasaca i sporadičnu dozvolu pokušavaju da uđu unutra i izvuku nešto od stvari.

Ulica ispred tržnog centra je od jutros i dalje zatvorena. Još uvek u vazduhu ima dima. MUP je saopštio da se 32 vatrogasca nalaze na mestu gde je sinoć buktao požar, a prisutni građani kažu da je prisutno i na desetine policajaca.

Doktor Aleksandar Stijačić izjavio je da ekipa Hitne pomoći i dalje dežura ispred Kineskog tržnog centa, a imala je samo jednu malu intervenciju.

„Medicinski ovaj požar nije bio za nas bitan, jer je bila samo jedna mala povreda jednog vatrogasca tokom intervencije. Drugih povređenih nije bilo“, rekao je Stijačić.

On je dodao da je Hitna pomoć u toku noći primila mnogo poziva građana koji su zvali zbog požara u Kineskom tržnom centru.

„Nema plamena iznad krova tržnog centra, vatra je pod kontrolom i ne širi se van objekta“, piše RTS.

Na mestu gde je požar započeo vatrogasci su uspeli da ga u potpunosti ugase.

Na mesto požara došao je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, piše RTS.

Građani su na društvenim mrežama u toku večeri objavljivali snimke i fotografije na kojima se jasno vidi kako je cela površina krova Kineskog tržnog centra u plamenu, kao i velika količina dima koja se širi Novim Begradom.

Kako je N1 pisao, postojala je opasnost da se vatra proširi i na deo zgrade koja je bliža ulici Omladinskih brigada. Iz straha od širenja požara, vlasnici prodavnica i drugih lokala izbacivali su inventar na ulicu.

Policija je tokom cele večeri pokušavala da pomeri građane što dalje od vatre, a kako su objasnili, to su činili iz predostrožnosti, jer ne znaju šta se nalazi u magacinima i radnjama unutar objekta.

Da podsetimo, požar je izbio sinoć oko 20 časova u Kineskom tržnom centru u Bloku 70, u delu objekta koji je bliži Gandijevoj ulici, ali se nakon nekoliko sati proširio, te je zahvatio gotovo celu površinu krova na tom objektu.

U ovom delu Bloka 70 saobraćaj je tokom čitave večeri bio obustavljen.

Na teren je odmah izašlo 23 vatrogasca, sa šest vatrogasnih kamiona, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su kontrolisali prilaz zapaljenom objektu.

U međuvremenu je, prema rečima pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Luke Čaušića, na mesto požara došla i pomoć vatrogascima koji su se tu nalazili od 20 časova sinoć.

Jedno vreme je plamen bio sve veći kako su vatrogasci izručivali više vode, zbog čega se pretpostavlja da se zapalilo ulje, piše N1.

Nakon prvih sat vremena, očevici su rekli da su vatrogasci i dalje gasili požar, ali da im se činilo kao da nema pomaka, jer je dim i dalje neprestano kuljao.

Veliki broj stanara okolnih zgrada, kao i vlasnici lokala u tržnom centru i zaposleni u njima izašli su na ulicu da vide šta se dešava.

Uzrok požara za sada nije poznat, ali ono što je sigurno jeste da je tržni centar izuzetno veliki i da se u njemu nalazi lako zapaljiva roba.

Prema rečima prisutnih građana „bio je dovoljan pikavac da se izazove požar“.

Stambena zgrada sa 12 spratova je odmah preko puta, a sa druge strane nalaze se restoran KFC i benzinska pumpa.

MUP je oko 21.40 sati saopštio da su pripadnici Sektora za vanredne situacije lokalizovali požar.

„U gašenju su učestvovala 22 vatrogasca-spasioca sa pet vozila, koji su na lice mesta stigli oko šest minuta po prijemu dojave. Požar je lokalizovan oko 20.30 časova“, naveo je MUP.

Ipak, okupljeni građani su tada istakli da se plamen i dalje video sa ulice, a i da su se čule sirene.

Iz susedne zgrade tada su stanari počeli kofama i crevima vode da zalivaju dvorište i park pored, prevencije radi.

Među okupljenim građanima nalazili su se i Kinezi zaposleni u tržnom centru koji su naveli da je požar verovatno nastao zbog pucanja plinske boce u jednom od restorana.

Posle gotovo dva i po sata gašenja požara, situacija je počela da se smiruje i građani su saopštili da se plamen više ne vidi.

Ali tu nije bio kraj mukama stanara okolnih naselja u Novom Beogradu, jer je nakon 22.30 časova vatra ponovo buknula.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova: Situacija teška i neizvesna

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je večeras da vatrogasci daju sve od sebe da spasu deo Tržnog centra u Bloku 70, gde je u četvrtak oko 20 časova izbio požar, ali da je situacija teška i neizvesna.

Čaušić je za Novosti rekao da su na terenu 63 vatrogasaca i 22 vatrogasna kola, kao i da stižu autocisterne vodovoda.

Prema njegovim rečima, tokom gašenja požara vatra se proširila na krov objekta.

„Vatra je zahvatila lako goriv materijal i tkanine. Situaciju dodatno otežava to što je tržni centar, odnosno deo gde je krov pun sa robom. Naši vatrogasci su se popeli na krov, ali je tu velika količina robe i ne možemo da probijemo do vatre. Vatrgasci su u opasnosti i zbog toga što je objekat pun plinskih boca“, rekao je Čaušić.

On je naveo da za sada nema informacija da postoje žrtve i da će vatrogasci biti na terenu dok god je to potrebno.

„Veliki uspeh će biti ukoliko se potvrdi da žrtava nema i ako uspemo nešto da spasimo“, kazao je Čaušić.

Pripadnici beogradske policije angažovani su na obezbeđenju terena kako ne bi došlo do incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari