Požarevac među liderima u borbi za veći natalitet 1Foto: Požarevac.rs

Prema brojnim aktivnostima usmerenim na borbu protiv „bele kuge“ i povećanje nataliteta, Grad Požarevac spada među lidere u Srbiji.

Tako je svečanom salonu Gradskog zdanja organizovan prijem za roditelje sa troje i više dece, a tom prilikom njima su uručene ponosne kartice „Cena minus za 3 plus“. Požarevac je među 12 lokalnih samouprava koje su prve pristupile ovom pokretu.

Pokret za decu 3+, do sada predložio ukupno 15 mera socijalnih pogodnosti i podrške Vladi Republike Srbije, neke od tih mera su i usvojene. Prema rečima predsednika Pokreta 3+ Vladice Gavrilovića, danas u našoj zemlji postoji oko 138.000 porodica sa troje ili više dece, a da bi nas u budućnosti bilo isto koliko i danas, potrebno je 800.000 visečlanih porodica. Ovaj pokret se zalagao za finansijske podsticaje rađanja, za prvo dete 1000 evra, drugo 2000, plata za majku koja ima troje i više dece i penzija za onu koja ima četvoro ili više dece.

Uz pomoć lokalnih samouprava pokret će pokušati da implementira 15 mera socijalne podrške i pogodnosti za porodice sa troje i više dece među kojima su najvažnije: Umanjenje poreza, komunalnih usluga i registracije vozila, parking, besplatan vrtić i produženi boravak, knjige, užina, letovanje/zimovanje, prevoz, trening za svako treće i naredno dete, kao i mesečna finansijska naknada do 18 godine najmlađeg deteta.

Takozvana Ponosna kartica je izdata na ime majke i porodicama omogućava dodatne popuste u privrednim subjektima koji su se priključili ovoj akciji. Spisak subjekata u Požarevcu koji su podržali akciju može se pogledati na sajtu Pokreta za decu 3+. Pored dodatnih popusta, kartica omogućava majkama da ukucavanjem jedinstvenog broja na web portalu Pokreta, razmene stvari i predmete sa drugim porodicama kojima su potrebne. Cilj ovakve razmene je da svi postanu najveća porodica u Srbiji i na taj način pobede jednog velikog neprijatelja, a to je bela kuga, istakao je Gavrilović.

Saša Stević (na slici u sredini), idejni tvorac Ponosne kartice 3+, ukazao je na paradoksalnu situaciju da njegova supruga kao majka troje dece, sa kojom živi u selu Smoljincu, ne može da ostvari ovo pravo pošto njihova opština Malo Crniće nije pristupila ovoj akciji.

Spasović: Probudili smo privatni sektor

„Pomoć porodicama sa troje i više dece na ovaj način je samo jedna od olakšica, ali zapravo ona je simbol našeg poštovanja i divljenja prema vama, rekao je Bane Spasović gradonačelnik Požarevca. On je kazao da je ova akcija samo kap u moru stvari koje grad i država moraju da urade da bi nas bilo više. „Ono što nas kao grad raduje je to što se probudila velika želja i energija privatnog sektora koji se priključio ovoj vrsti pomoći“, naglasio je gradonačelnik Bane Spasović.

Prijave u kancelariji broj 12

Glavni cilj pokreta je da ovim merama ne smeju biti obuhvaćene samo porodice koje se u ovom momentu odlučuju za rađanje, već i porodice koje već imaju troje i više dece, a veoma malo ili nikako nisu bile ispoštovane da imaju privilegovan status u društvu. Roditelji koji su se prijavili, a nisu preuzeli kartice, kao i oni koji žele da se prijave za dobijanje kartice to mogu učiniti svakog dana u kancelariji broj 12 u Gradskom zdanju Požarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari