Požarevac: Poljoprivrednici blokirali ulaz u grad i najavili radikalizaciju protesta 1Foto: Miroslava Pudar

Nakon protestne vožnje kroz grad poljoprivredni proizvođači Braničevskog okruga blokirali su u utorak, 14. juna, ulaz u Požarevac, a blokada je trajala do podneva.

Poljoprivrednici su razočarani nakon razgovora sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije kada su tražili da država ponudi otkupnu cenu pšenice pre žetve, ali su dobili odgovor da će se cena znati tek kada žetva počne, javlja portal Boom93.rs.

Ovaj portal prenosi reči Nedeljka Savića predsednika Udruženja poljoprivrednika “Stig” koji je rekao  da država na drugačiji način želi da sprovede socijalnu politiku, koja će se sprovesti na leđima poljoprivrednih proizvođača.

-Shvatamo celu situaciju, da je socilani mir bitan, da ne skače cena pšenice i suncokretovog ulja, ali smo svesni da će to ići na leđa nas primarnih proizvođača. Ovo je protest upozorenja sa blokadom, sledeća blokada biće do ispunjenja uslova – navodi Boom93.rs reči Savića.

Savić je kazao i da im je na sastanku koji su imali u robnim rezervama i Ministarstvu poljoprivrede  rečeno da se odluka ne donosi kod njih već u kabinetu predsednika države.

-Mi tražimo sastanak sa predsednikom države, jer smatramo da robne rezerve i Ministarstvo ne mogu da reše naše problem i da te naše probleme predstavljaju na pogrešan način – kaže Savić.

Prema procenama na  protestu je bilo  između 250 i 300 traktora, dok je kolona bila duga oko deset kilometara.

Što se tiče radikalizacije protesta, Milan Marković potpredsednik Udruženja kaže da ukoliko ova današnja blokada ne urodi plodom, da će već sutra zakazati novi protest kako bi ispoštovali sve zakonske procedure.

-Mi samo želimo da iskažemo nezadovoljstvo i ukažemo na naš status u ovoj državi. Radikalizacija podrazumeva višečasovne blokade ovog puta koji spaja celu istočnu Srbiju sa Beogradom. Mi nemamo bolje mesto da iskažemo naše nezadovoljstvo – kazao je Marković, dodajući  da ovim okupljanjem žele da ukažu na ozbiljne probleme u srpskoj poljoprivredi.

-Nama država daje cenu oko 30 dinara dok je cena u okruženju preko 50. Samo želimo da se omogući izvoz pšenice i da poljoprivrednici konačno zarade ono što treba, a da ih niko ne obavezuje da oni moraju da čuvaju socijalni mir u državi –  zaključuje Marković, a prenosi portal Boom93.rs.

Poljoprivrednike Braničevskog okruga za desetak dana očekuje žetva, ali i najniža cena pšenice u regionu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari