Požarevac: U porastu broj kovid pozitivnih pacijenata, produženo radno vreme kovid ambulanti 1Foto: Z.S.M.

U minulih nedelju dana broj prvih pregleda, kao i novozarežnih korona virusom u kovid ambulanti Doma zdravlja Požarevac je u porastu. Radno vreme kovid ambulante je zbog povećanog broja pregleda od ponedeljka, 18. jula, produženo i sa pacijentima se radi od 7 do 20 časova.

Zbog povećanja broja pregleda, prema instrukcijama Ministarstva zdravlja, produženo je i radno vreme kovid ambulante koja od danas radi od 7 do 20 časova, javlja Boom 93 iz Požarevca.

-Broj prvih pregleda je u porastu tako da na dnevnom nivou bude od 40 do 50, dok se broj pozitivnih kreće između 10 i 23 pacijenta što nije malo. Od sredine meseca je situacija bila povoljnija i bilo je od tri do pet pozitivnih pacijenata dnevno, međutim, sada je taj broj u porastu – izjavio je za ovaj požarevački medij v.d. direktora Doma zdravlja Požarevac Dejan MIlenković.

Najveći broj pacijenata sa simptomima korona virusa javlja nakon povratka sa putovanja, a u porastu je i broj dece pozitivne na korona virus i to su uglavnom oni koji su se vratili sa putovanja ili iz kampova.
Prema rečima Milenkovića, klinička slika je blaga sa temperaturom, bolom u grlu, suvim kašljem i glavoboljom.

Ukoliko su pacijenti putovali i imaju neke od ovih simptoma, Milenković savetuje da se jave u kovid ambulantu na pregled, gde će biti pregledani i urađene analize i antigenski test.

-U zavisnosti od rezultata oni se ili preusmeravaju ili na terapiju za kovid pozitivne pacijente, a ukoliko su negativni dobijaju simptomatsku terapiju u zavisnosti od simptoma – kaže v.d. direktor požarevačkog Doma zdravlja.

Pacijenti sa srednje teškom slikom se upućuju u Opštu bolnicu u kojoj postoji trijažna respiratorna ambulanta u kojoj se oni obrađuju, a najteži se upućuju ka Beogradu.

Milenković apeluje na građane da prilikom dolaska u zdravstvene ustanove obavezno nose zaštitne maske, bez obzira na koju vrstu pregleda su došli, i podseća da je nošenje maski u ovim ustanovama obavezno.

Kako javlja Boom 93, broj ekipa u kovid ambulanti je od ponedeljka, 18. jula povećan i sada rade tri ekipe od 7 do 20 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari