Požarevljani bez grejanja i vode za piće 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Kada će voda iz gradskog vodovoda biti za piće znaće se nakon analiza Zavoda za javno zdravlje, koje je uzorkovalo vodu u nedelju, 23. oktobra nakon tretmana vodovodne mreže degradacijom biofilma. Do tada se Požarevljani vodom za piće snabdevaju iz cisterni ili je kupuju. Tačnog datuma za početak grejne sezone nema, a početak rada daljinskog grejanja zavisi od vremenskih uslova.

Ispiranje distributivne mreže u Požarevcu tretmanom degradacije biofilma, koje se prvi put izvodi na vodovodnoj mreži u ovom gradu, počelo je u subotu , 22. oktobra i njime je bila obuhvaćena kompletna distributivna mreža, rezervoar na Ključu i i rezervoari na 2. i 3. visinskoj zoni, javlja Bum 93.

U Zavodu za javno zdravlje Požarevac nadležni kažu da su informaciju o čišćenju cevovoda dobili kasno i da je uzorkovanje urađeno tek u nedelju jer drugačije nisu mogli da se organizuju.

Zvaničnu informaciju o uzorkovanju vode za piće, Zavod za javno zdravlje Požarevac dobio je tek u petak u 15 časova, a kako je rekla direktorka ovog Zavoda, Ana Jovanović, o čišćenju cevovoda Zavod je saznao preko društvenih mreža.

-Pošto smo mi zvaničnu informaciju od Vodovoda dobili u petak u 15 časova, insistirali smo da mora da se uradi analiza, jer smo se pitali u nedelju, kad krene da se koristi voda, gde je papir da je to ispravna voda za piće, s obzirom da mi radimo i odgovorni smo za kvalitet vode za piće u našem okruga, rekla je u izjavi za Boom 93, Ana Jovanović, direktorka Zavoda.

Prema njenim rečima rezultati analize vode biće gotovi najverovatnije u sredu.

Inače, Požarevljani su zbunjeni jer su informacije o vodi za piće dolazile dan za danom, te nisu znali da li smeju da je koriste za kuvanje i kupanje i do kog trenutka, javlja Boom 93.

Boom 93 nije uspeo da sazna šta se tačno radilo na cevima i zašto Zavod za javno zdravlje nije na vreme obavešteno o uzorkovanju vode posle intevencije na vodovodnoj mreži, jer direktor Vodovoda ne odgovara na pozive iz ove redakcije.

Boom 93 nije uspeo da kontaktira ni gradonačelnika Grada Požarevca, Sašu Pavlovića kako bi saznao na koji način je Grad, osim sredstvima javnog informisanja i na društvenim mrežama, građane obaveštavao o tretmanu cevovoda i vodi koja nije za piće.

I u Požarevcu je odlukom gradskog veća početak grejne sezone odložen najkasnije do 31. oktobra zbog povoljnih vremenskih uslova.

Grejanja nema, a građani su nezadovoljni jer im je noću hladno.

-Nema tačnog datuma, već zavisi od vremenskih uslova kada ćemo početi grejnu sezonu – podseća Boom 93 na izjavu koju je ranije dobio od Zlatka Cvejića iz Toplifikacije.

Inače, po lokalnoj odluci o grejnoj sezoni, ako dva dana zaredom temperatura vazduha u 21 čas bude bila 12 stepeni ili niža, proizvođač i distributer toplotne energije dužni su da obezbede isporuku toplotne energije, podseća Boom 93.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari