Tokom jučerašnjeg dana šezdesetak vatrogasaca nastavilo je sa gašenjem šumskih požara na području tri opštine juga Srbije. Vatrom je zahvaćena površina od oko 27 kilometara.



Komandant Vatrogasnog bataljona u Vranju Vedran Tašković rekao je za Danas da bi u opštini Bosilegrad tokom dana trebalo da bude lokalizovan požar koji ide od mesta Dukat, preko Gornje Ljubate ka Musulju. Reč je o brdsko-planinskom nepristupačnom terenu gde je u plamenu nisko rastinje i borova šuma što dodatno otežava posao vatrogascima.


– Procene govore da trenutno nema opasnosti za kuće i ljudstvo. Drugi požar je na teritoriji mesta Crveni grad, u opštini Trgovište gde je predsednik opštine organizovao pedeset građana koji gase vatru sa još dvadeset vatrogasaca. Tu će u gašenju biti angažovana jedna cisterna s devet tona vode kako bi se vatra gasila naprtnjačama. Treća lokacija s požarom je Besna kobila u blizini radarskog centra, gde su upućena 22 radnika vatrogasno-spasilačke jedinice sa četiri vozila – precizirao je je Tašković.

On navodi da i magla ometa vatrogasce u radu i zbog čega je teško precizno odrediti teritoriju zahvaćenu požarom, a samim tim i vreme koje će biti potrebno za potpuno gašenje.

Komandant Vatrogasnog bataljona izričit je da je uzrok ovih nezabeleženih požara na jugu Srbije „isključivo ljudski faktor“.

– U ovo doba godine ne postoji mogućnost da prirodni faktor izazove požar, osim kad neko potpali, pa vetar pospeši gorenje tog prostora. Sve ostalo je ljudski faktor i tvrdim da jedino nepažnjom ili namerom može da se izazove vatrena stihija – tvrdi Tašković. Zbog premora vatrogasaca tokom vikenda, u akciju lokalizovanja šumskih požara biće uključene i ekipe iz Leskovca, Niša, Prokuplja i Kragujevca sa oko pedeset vatrogasaca. Ljudskih žrtava nije bilo, a do sada je izgorela samo jedna napuštena kuća. Procene govore da je samo na području opštine Trgovište izgorelo oko 500 hektara šume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari