Poziv Vučiću da stane na čelo kolone Prajda 1Foto: www.mc.rs

Ovogodišnji Prajd održaće se 17. septembra u Beogradu, potvrdili su danas na konferenciji za medije članovi Organizacionog odbora Parade Ponosa Beograd.

Prema njihovim rečima, marš će krenuti u podne od Trga Slavija do Trga Republike, a prethodiće mu Nedelja ponosa, koja počinje 11. septembra. Ispred Organizacionog odbora, koji ove godine čini sedam organizacija, na konferenciji su govorili Goran Miletić iz Civil Right Defenders-a, Anita Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava, Aleksandar Savić iz Udruženja „Da se zna“ i Jovanka Todorović iz Gayten-LGBT.

Ovogodišnji slogan Prajda je „Za promenu“, a cele nedelje biće održane razne kulturne manifestacije – izložbe, koncerti, pozorišne predstave, filmske projekcije, kao i predavanja i događaji namenjeni osnaživanju zajednice.

Miletić je istakao da se za devet godina od kako se organizuje Prajd u Beogradu dosta toga promenilo i da je LGBT zajednica postala vidljiva, i u medijima i u političkom životu. Dodao je da je još jedna od pozitivnih stvari kojoj je doprineo Prajd, to što Srbija danas ima premijerku koja je lezbejka, „to je bilo nezamislivo 2009“. Prema njegovim rečima, Prajd je doprineo tome da LGBT aktivisti i aktivistkinje mogu da održavaju svoje skupove bez ili sa prikladnim prisustvom policije, da je u zakon uveden zločin iz mržnje, „iako nemamo njegovu primenu kakvu bismo želeli“, kao i da je Ministarstvo državne i lokalne samouprave pokrenulo izmenu zakona o matičnim knjigama.

Odgovarajući na pitanja novinara, Miletić je ukazao da Srbija priznaje registrovane istopolne zajednice, ali samo – diplomatama. On je objasnio da na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije stoji spisak ambasadora, gde je jasno napisano ako neko od njih ima istopolnog partnera. „Država to pravo priznaje diplomatama, a ne priznaje svojim građanima, što je licemerno“, istakao je Miletić.

Savić je ukazao da ovogodišnji slogan „Za promenu“ znači da uprkos svim promenama, „mi i dalje imamo svakodnevnu diskriminaciju i napade na LGBT osobe“, dok je Mitić istakla da organizatori Prajda sa policijom imaju odličnu saradnju i da pripreme protiиu u najboljem redu. „Iako podrška vlasti ove, kao ni prethedne godine, nije izostala, mislim da je odlična prilika da novoizabrani predsednik države pokaže da je predsednik svih građana i javno pozivam Aleksandra Vučića da stane na čelo kolone“, rekla je Mitić.

Jovanka Todorović je navela zahteve Prajda, koji se nisu promenili od prethodnih godina – kažnjavanje nasilja prema LGBT osobama i primenu zločina iz mržnje, usvajanje zakona o rodnom identitetu i registrovanim istopolnim zajednicama, podsticanje objektivnog izveštavanja o LGBT temama, reforma obrazovanaja i donošenje zakona protiv vršnjaиkog nasilja iz mržnje zbog seksualne orjentacije i rodnog identiteta.

Minut ćutanja

Konferencija za novinare Organizacionog odbora Parade 2017. počela je minutom ćutanja za žene žrtve nasilja, a Anita Mitić pozvala je građane i građanke da dođu na protest ispred Ministarstva za rad, zapoљljavanje, boraиka i socijalna pitanja u ponedeljak u 10 sati. Protest organizuje Autonomni ženski centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari