Pozorištu ne treba dramaturg koji nije član SNS 1

Novom sistematizacijom rada u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu, dramaturškinja Bojana Ivanov Đorđević proglašena je tehnološkim viškom, dok će istovremeno biti primljena tri nova radnika, jedan u tehnici i dva glumca.

Obrazloženje kojim će majka troje maloletne dece ostati bez posla glasilo je – ukida se mesto dramaturga, jer nije potrebno pozorištu. Poznavaoci prilika u Vršcu, s druge strane, tvrde da je jedini razlog otkaza činjenica da je Đorđević jedna od retkih u ovoj ustanovi koja nije član SNS-a.

Takođe, v. d. direktora pozorišta Marina Lazarević na tu poziciju je došla mimo konkursa i bez potrebnih kvalifikacija, a prethodni direktor je upravo suprug Bojane Ivanov Đorđević, takođe nestranačka ličnost.

– Mobing od direktorke trpim već godinu dana, ali nisam očekivala da će završiti otkazom. Sve je počelo tako što je od mog supruga iznuđena ostavka od strane gradonačelnice Vršca Dragane Mitrović pre nešto više od godinu dana. S obzirom da on nije želeo da se stranački aktivira, a i da je ionako radio dva posla za jednu platu, dao je ostavku i ostao u pozorištu kao glumac – priča Bojana Ivanov Đorđević za Danas. Na mesto njenog supruga došla je politički podobna Marina Lazarević, koja je počela da vrši pritisak kako na njenog supruga tako i na nju.

– Ovo je partijska država i shvatam da mogu da rade šta hoće. Dobili smo obećanje od vršačkih vlasti da nijedno od nas dvoje neće ostati bez posla, jer smo u kreditima i imamo troje maloletne dece. Međutim, ja dobijam otkaz, a supruga su uslovili da ne može da radi sa strane. Imao je ponudu za angažman u Kini, ali nije dobio odobrenje za neplaćeni rad od šest meseci – priča Đorđević. Naša sagovornica kaže da je u proteklih godinu dana bila jedina osoba u pozorištu koja je morala da se upisuje prilikom dolaska i odlaska sa posla.

– Mnogi od zaposlenih su bili u strahu da će ostati bez posla. Sistematizacija je, inače, urađena tajno, i o njenim rezultatima smo samo obavešteni. Direktorki je, u međuvremenu, mimo zakona produžen v. d. mandat na funkciju na koju je i postavljena mimo zakona – ističe Đorđević.

Pojedini članovi sindikata i Upravnog odbora, kako nezvanično saznajemo, priznali su da su glasali za sistematizaciju iako je nisu ni pročitali. Sistematizaciju je usvojilo i Gradsko veće, na čijem sastanku je v. d. direktora Marina Lazarević navodno rekla da su ona i gradonačelnica „nudile Bojanu ostalim institucijama kulture, ali nju niko nije hteo“.

Bojana Ivanov Đorđević već pet godina radi kao dramaturškinja u vršačkom Narodnom pozorištu. Završila je postdiplomske master studije u oblasti teorije dramskih umetnosti i medija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na postdiplomskim studijama. U ovom pozorištu, između ostalih, kao glumci rade medicinska sestra i hemijski tehničar.

Direktorka nema komentar

V. d. direktora vršačkog pozorišta Marina Lazarević je na svako pitanje Danasa odgovarala sa „nemam komentar“, čak i na to kako je moguće da jednom pozorištu nije potreban dramaturg i da se sistematizacijom baš to radno mesto ukida.

Izjava pred zapisničarem

– Moj suprug je verovatno jedini glumac u Srbiji, a i šire, koji je pred zapisničarem morao da da izjavu da će dati sve od sebe da će predstava u kojoj igra, funkcionisati – navodi Bojana Ivanov Đorđević jedan od pritisaka na supruga i nju, u pozorištu u kom su zaposleni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari