Pramen kose Ernesta Če Gevare, kao i više predmeta u vezi s njim, prodati su juče na aukciji u Dalasu za 119.500 dolara. Predmete je kupio Bil Batler, kolekcionar iz okoline Hjustona, a na aukciju ih je izneo Gustavo Viljoldo, bivši agent CIA koji je nadgledao sahranu Gevare 9. oktobra 1967, javlja Rojters.

Pramen kose Ernesta Če Gevare, kao i više predmeta u vezi s njim, prodati su juče na aukciji u Dalasu za 119.500 dolara. Predmete je kupio Bil Batler, kolekcionar iz okoline Hjustona, a na aukciju ih je izneo Gustavo Viljoldo, bivši agent CIA koji je nadgledao sahranu Gevare 9. oktobra 1967, javlja Rojters. Gustavo Valjoldo tvrdi da je pramen kose odsekao neposredno pre nego što su bolivijski vojnici sahranili Gevaru i dvojicu njegovih drugova. Aukcijska kuća Heritidž saopštila je da DNK nalazi potvrđuju da je taj pramen zaista sa Čeove kose.
– Batler je uzbuđen što je došao u posed ovih predmeta i izložiće ih u svojoj radnji – saopštio je Heritidž.
Među ostalim predmetima na aukciji našle su se Čeove fotografije, od kojih su mnoge snimljene poslednjih dana njegovog života, kao i cedulja koju je napisao jedan od njegovih drugova. Na jednoj od fotografija vojnici, poput ponosnih lovaca, stoje oko tela ubijenog Čea, kao da je trofej. Na drugom snimku su ga uspravili i otvorili mu oči.
Aukcija je organizovana uz pojačane mere obezbeđenja, jer su levičarske grupe iz Argentine, u kojoj je Gevara rođen, uputile više poruka na adresu Heritidža, protestujući zbog prodaje, objavio je juče Njujork Tajms. Protiv aukcije bilo je i više udruženja američkih konzervativaca, koji smatraju da se Čeu daje status pop ikone, dok ga oni smatraju nemilosrdnim ubicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari