Pramenković: Novinarima u Sandžaku potrebna podrška 1 foto : Misala Pramenković

„Mediji u Sandžaku, Sandžak u medijima“ – naziv je tribine kojom je Bošnjačko nacionalno veće (BNV) obeležilo 1. februar – Dan novinara Sandžaka.

Na tom skupu govorila je i predsednica BNV Misala Pramenković i ocenila „da je novinarima, danas, više nego ikada, potrebna podrška i razumevanje“, i „da su novinari i mediji kao kreatori informacija i vesti od izuzetnog značaja“.

“Potrebno nam je objektivno, profesionalno i, nadasve, nepristrasno izveštavanje, jer ukoliko neko obavlja ovaj častan posao onako kako treba, potrebno je da to radi u skladu sa principima novinarske etike”, poručila je, sa sinoć održane tribine, predsednica BNV i dodala da pritiske trpe novinari koji rade u manjim sredinama i da je situacija još komplikovanija ako izveštavaju na svom maternjem jeziku.

Pramenković je svim novinarima čestitala Dan novinara Sandžaka uz želju „da budu simbol istrajnosti u svemu što je dobro i simbol otpora i neslaganja sa svim onim što im se želi nametnuti, a što predstavlja suprotnost u odnosu na principe novinarske etike i generalno moralnih vrednosti“.

“Od novinara očekuje da Sandžak, u medijima, predstave onako kakav jeste. Ništa više ni manje od toga. To će biti dovoljno” zaključila je Pramenković.

Udruženje novinara Sandžaka, koje je BNV formiralo početkom devedesetih godina prošlog veka, 1992. godine počelo je da obeležava 1. februar kao Dan novinara Sandžaka.

Na taj dan 1932. godine izašao je prvi broj lista „Sandžak“, koji je izlazio do 1938. godine u Prijepolju.

„Sandžak“ je izlazio dva puta sedmično, a vlasnik i urednik bio je Milivoje P. Žujović.

List se bavio društvenim pitanjima i poblemima. Zbog svoje opozicione koncepcije više puta je zabranjivan, pa je zbog toga, u svom šestogodišnjem izlaženju dva puta menjano i ime, Raška i Novi Sandžak.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari