Prava-pravcata uspavanka 1

Knjiga “Uspavanka za miša” Jelice Greganović, namenjena deci od 2 do 4 godine, pojavila se nedavno u izdanju “Lagune”.

Ovu knjigu “za slatke snove”, koja dolazi posle duhovite slikovnice “Mravac Mrav” iste autorke, ilustrovao je Dobrosav Bob Živković. „“Uspavanka za miša” je prava-pravcata uspavanka, ona koja može u ponavljajućem ritmu unedogled da se “zuji”, sve dok nepismeni čitalac kome je namenjena konačno ne zaspi.

Mada, Bobova i moja ideja je bila ne samo da uspavljujemo sve kojima “miš” padne ruku već da istovremeno napravimo knjigu koja će pomagati i da se uči čitanje. U svakom slučaju, ova knjiga je namenjena svima koji znaju koliko su uspavanke važne u životu i koliko dugo ostaju zapisane u nama.

Zato je “Uspavanka za miša” namenjena onima koji su stari nula godina i onima koji se već ponose dvocifrenim rođendanima“, kaže autorka. „Pisanje za decu je posebna čast i najteža literarna disciplina, jer nema tako strogih čitalaca kao što su to oni najmlađi. Upravo zato je veoma važna i uloga ilustratora, jer dečje knjige se sastoje od zapravo dva teksta, jednog kog čine reči i drugog sačinjenog od slika.

Bez slika, odnosno crteža, dečje knjige ne mogu i njih se sećamo celog života. Upravo zbog toga smatram srećom što mogu da radim sa Bobom Živkovićem, koji svojim crtežima ne samo da prati moju priču već i priča sopstvenu, istovremeno otvarajući deci prostor da gledajući njegove crteže ispričaju i svoju priču“, dodaje Greganović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari