Vidoje Momčilović, diplomirani ekonomista, osnivač preduzeća „Evt’’ i njegov sin Marko Momčilović, ekonomista, sada vlasnik te firme, uspeli su pred Evropskim sudom za ljudska prava da dobiju spor u iznosu od 70.500 evra!
-Presuda je doneta juna prošle godine, postala je konačna 21.

Vidoje Momčilović, diplomirani ekonomista, osnivač preduzeća „Evt’’ i njegov sin Marko Momčilović, ekonomista, sada vlasnik te firme, uspeli su pred Evropskim sudom za ljudska prava da dobiju spor u iznosu od 70.500 evra!
-Presuda je doneta juna prošle godine, postala je konačna 21. septembra, a trebalo je da bude izvršena do 21. decembra, ali to, nažalost, nije učinjeno – objašnjava Vidoje Momčilović.
Momčilović nam pokazuje ,,hrpu papira’’, brojne sudske odluke i rešenja. Država Srbija, veli on, platila je 5.500 evra, a ostatak od oko 65.000 evra sa kamatom nije namirila zbog teško razumljivog ponašanja pojedinih sudija Trgovinskog suda u Leskovcu. Momčilovići su se nedavno obratili i dr Slavoljubu Cariću, odnosno kancelariji državnog zastupnika pred Evropskim sudom za ljudska prava iz Strazbura u kome potanko opisuju kompletan rasplet ove ,,sudske drame’’, koja traje od 1996. godine.
Spor je pre ravno trinaest godina povelo leskovačko preduzeće ,,Evt’’ protiv dužnika NK ,,Jedinstvo’’ iz Lebana i solidarnih dužnika ,,Agrar’’ – Bošnjace, DOO ,,Caričin grad’’ – Lebane i ,,Osmog novembra’’, takođe iz Lebana. U leskovačkom Trgovinskom sudu menjale su se sudije, pa se tako događalo da je protiv dužnika ,,Jedinsvo’’ iz Lebana, ali i drugih solidarnih dužnika, zbog naplate duga, bio zakazan popis pokretnih stvari. Tako je, na primer, 23. novembra prošle godine to i učinjeno u AD ,,Caričin grad-Jablanica’’, kolektivu koji se bavi ugostiteljstvom i turizmom. Zapisnički je konstatovano da je deo pokretnih stvari popisan još marta 2004. godine, a da trenutno u kolektivu ,,ima jedna komoda za zamrzavanje, više stolica i raznog posuđa u kuhinji, a u sobama ima samo kreveta. Službeno lice Trgovinskog suda Slobodan Todorović je zapisnički takođe konstatovao da je ,,deo pokretnih stvari prodat od strane Opštinskog suda u Lebanu po predmetima izvršenja za plate radnika’’.
U međuvremenu, Trgovinski sud u Leskovcu, sa novim sudijom, obaveštava preduzeće ,,Evt’’ da kod glavnog dužnika Jedinstvo – Lebane i nekoliko solidarnih dužnika ,,nisu nađene stvari dužnika koje mogu biti predmet izvršenja’’.
– Na takvo rešenje uložili smo prigovor zbog bitne povrede odredaba Zakona o parničnom postupku, jer ni to, ni neka druga rešenja suda, nisu nam dostavljana – kaže Mladen Cvetanović, advokat, koji zastupa pravne interese preduzeća ,,Evt’’ iz Leskovca.
-Teško je objašnjivo da neko dobije spor pred Evropskim sudom za ljudska prava, a da tu presudu ne može da ostvari u Srbiji zbog nečije samovolje – zaključuje Vidoje Momčilović, diplomirani ekonomista iz Leskovca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari