Pravi novinar: Ko je Miloš Obradović, ovogodišnji dobitnik nagrade Nikola Burzan? 1Foto: Luca Marziale / Danas

Ove godine, Danasovu nagradu „Nikola Burzan“ dobio je Miloš Obradović, novinar ekonomske rubrike našeg lista.

„Burzan“ se dodeljuje najboljem novinaru ili drugom zaposlenom u redakciji u poslednjih godinu dana, a po tom kriterijumu – najbolji, Miloš je odavno zaslužio da se nađe na listi dobitnika.

Njegov rad u Danasu nije obeležen jednim bljeskom, jednom dobrom pričom, jednim trenutkom u kom je i sam postao vest ili političkim, društvenim ili bilo kakvim drugim aktivizmom, niti već nekim događajem ili spletom okolnosti koje umeju da od jednog novinara u trenutku – i najčešće – za trenutak, naprave poznato i popularno lice.

Miloš je najbolji – stalno.

Tiho i redovno, gotovo rutinski, podrazumevano, kao nešto sasvim obično, njegovi tekstovi skoro svaki dan dospevaju u sam vrh Danasovog novinarstva.

Miloš je pravi novinar. Detaljan, odmeren, analitičan. Čovek koji zna da je temelj dobrog novinarstva pravo pitanje, postavljeno prvo sebi pa onda sagovorniku.

Njegove analize retko imaju pandana u dnevnom novinarstvu Srbije. Kad se pre dve godine energetski sistem ove zemlje srušio, i niko nije znao koliko struje EPS uvozi, Miloš je to uspeo da izračuna. Kada je ministar finansija nonšalantno uzeo budući BDP da njime smanji sliku sadašnjeg javnog duga, Miloš je bio tu da ga podseti da takvi trikovi ipak ne prolaze svuda.

Čak i kad piše o tako „dosadnim“ temama kao što su korporativne obveznice, on to uradi na takav način da najbogatiji čovek Srbije oseti potrebu da glavnom uredniku Danasa pošalje čestitku „na najboljem tekstu u celim novinama“.

Možda bi se takvo razumevanje tematike i moglo očekivati od ekonomiste koji je za profesiju odabrao novinarstvo. Balans, s druge strane, nije stvar struke, već karaktera.

Kad je politička javnost proključala na pitanju „preteranog“ zaduživanja Srbije kod Arapa, Miloševa analiza odbila je takvo popularno, ali neutemeljeno stanovište i prikazala objektivnu sliku srpskog duga.

Kada vlast odbija da odgovori na pitanja Danasa, Obradović odbija da zastrani u jednostranost, ako treba sam iznoseći najbolje argumente nedostajuće strane da bi čitaocu pružio kompletnu sliku. Njegova potreba za objektivnošću učinila ga je novinarom za koga spremno govore i Branko Milanović i Danica Popović, i marksisti i liberali, i socijalisti i kapitalisti. Svi uvek znajući da njihove reči neće biti upodobljene ideološkim stavovima novinara s kojim razgovaraju, niti novina za koje piše.

O tome kakav je on čovek i novinar možda i najlepše govori to da su delove ovog portreta napisale i poslale nam naše kolege iz drugih redakcija, nevezanih za Danas, nakon što su čule da je upravo Miloš dobio nagradu.

Ukratko, kako i piše u predlogu kojim je kandidovan za ovogodišnjeg „Burzana“, Miloš Obradović je jedan od najboljih ekonomskih novinara u zemlji, čiji rad služi na ponos Danasu i za korist našim čitaocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari