internistu, direktora lokalnog Doma zdravlja.
Za Hamzagića bi se moglo reći da je istinski predstavnik svog, u ostatku Srbije, dosta nepoznatog kraja. Njegova porodica osnovala je savremeni Tutin. „Pleme Hamzagića je poreklom od Kuča. Moji preci su iz Crne Gore došli na teritoriju današnjeg Tutina početkom 18.

internistu, direktora lokalnog Doma zdravlja.
Za Hamzagića bi se moglo reći da je istinski predstavnik svog, u ostatku Srbije, dosta nepoznatog kraja. Njegova porodica osnovala je savremeni Tutin. „Pleme Hamzagića je poreklom od Kuča. Moji preci su iz Crne Gore došli na teritoriju današnjeg Tutina početkom 18. veka. Moj predak Hamza se pokazao u borbama i titulu aga zaradio na bojištu. Prvi pomen današnjeg Tutina je u putopisu dve Engleskinje, Mekenzijeve i Librijeve iz 1868. godine. Obilazile su tadašnje Otomansko carstvo i Srbiju i došle u Tutin. Zabeležile su u svojoj knjizi da je u Tutinu tada bilo samo sedam kuća, od čega šest Hamzagića“, priča Šerif Hamzagić, koji se može pohvaliti i time da je njegov amidža (stric) Jonuz Hamzagić među prvim intelektualcima iz Sandžaka. „Završio je prava u Beogradu 1934. godine. O porodici Hamzagić objavljena je i knjiga, a porodična geneza pokazuje da su brojni i da ih ima svuda, od Sandžaka, preko Bosne i Turske do Brazila i Australije. „Naša porodica je poznata po jakim rodbinskim vezama, koje čuvamo i održavamo, ma gde da smo“, navodi Šerif Hamzagić.

Biografija

Šerif Hamzagić je rođen 1956. godine u Tutinu. Medicinski fakultet je završio u Prištini, a specijalizirao u Beogradu. Po zanimanju je lekar internista, a u Skupštini je član Odbora za međunacionalne odnose. Ranije je bio član Reformsko-demokratske stranke Sandžaka koju je predvodio rahmetli (pokojni) Izudin Šušević. „Bili smo građanska stranka, koja je išla ispred svog vremena, te nažalost, nismo imali širu podršku birača“, priseća se Hamzagić, koji je najpre bio član ekspertskog tima, potom i stranke G17 plus. Ponosan je na to što je njegova partija na majskim izborima u Tutinu osvojila oko 10 odsto glasova, što nije zanemarljivo u sredini u kojoj SDA vlada više od decenije. Oženjen je i otac troje dece, sinovi studiraju medicinu i prava, a ćerka je u osnovnoj školi.

Poslanički angažman vidi pre svega kao mogućnost da pomogne svom kraju. „Poslednjih godina Tutin se promenio nabolje. Stvorene su dobre pretpostavke za razvoj naše sredine u kojoj ipak ima puno nezaposlenih, oko sedam hiljada. Tu se, ipak, malo šta uradilo. Svoje mesto u ovom parlamentu vidim u tome da pokušam da pomognem kako bi se smanjio broj nezaposlenih. Veće zapošljavanje i ekonomski razvoj je i osnova politike moje stranke“, kaže Hamzagić. Pošto je lekar i direktor Doma zdravlja, želja mu je poboljšanje zdravstvene zaštite u Tutinu i da njegova ustanova postane opšta bolnica. „Bila bi velika stvar da Tutin dobije opštu bolnicu, hiruršku salu, transfuziologiju… Tutinska opština je velika, raštrkana sa lošom infrastrukturom, zapuštenim zdravstvenim stanjem stanovništva. Ako pacijent oboli od akutnog infarkta u Leskovi ili nekom zabačenom pešterskom selu, dok bude prebačen do Doma zdravlja u Tutinu, pa u Novi Pazar u bolnicu, često bude kasno.Opšta bolnica bi omogućila da bolesnik do potpunog oporavka bude zbrinut u Tutinu“, priča Hamzagić, kome u ostvarenju ciljeva pomaže to što mu je stranački kolega, prof. Tomica Milosavljević, ministar zdravstva. Hamzagić tvrdi da su ministar Milosavljević i njegovo ministarstvo puno učinili na poboljšanju tutinskog zdravstva. „Zadovoljni smo dobijenom pomoći, ali smo se i mi trudili da je dobro iskoristimo. Da smo u tome bili uspešni pokazuje i to što smo u poslednjem rangiranju domova zdravlja u opštinama do 50.000 stanovnika, po uređenosti, opremljenosti i kvalitetu zdravstvenih usluga, četvrti u Srbiji, što je veliki napredak jer smo nekada bili na začelju. Kada je bio u poseti Domu zdravlja u Tutinu i video šta je urađeno, sam ministar Milosavljević je rekao da zaslužujemo status bolnice“, navodi Hamzagić.

Za smirivanje i dogovor

Na pitanja o političko-verskim podelama među sandžačkim Bošnjacima, Hamzagić odgovara da će kao čovek dijaloga, učiniti sve da se izbegnu podele među Bošnjacima. Upitan o političkom zaokretu G17 plus koja je najpre podržavala Rasima Ljajića, a sada Sulejmana Ugljanina, Hamzagić odgovara da je ulazak SDA u vladu Srbije veoma važan. „Sporazum sa SDA ne znači da G17 plus nije za saradnju sa Ljajićevom SDP. Naprotiv. Mi smo za saradnju sa obe stranke. Za Bošnjake je veoma dobro što su i SDA i SDP deo velikog demokratskog bloka, što sada imamo dva ministra u vladi. Mi, predstavnici partija iz Sandžaka, moramo sarađivati jer nam je cilj isti – poboljšanje stanja u našoj regiji, ne samo zato što odatle potičemo već zato što i dalje zaostajemo u poređenju sa ostatkom Srbije“, zaključuje Hamzagić.

Govoreći o radu Skupštine, Hamzagić ističe da se nada da kleveta i opstrukcije više neće biti, već da će preovladati svest o potrebi zajedničkog rešavanja problema. Svestan je toga da mnogi misle da poslanici, na grbači naroda, žive u raskoši i bogatstvu, ali kaže da u stvarnosti ne stoji baš tako i da su te priče dosta naduvane. „Stalno sam zaposlen u Domu zdravlja i tamo primam lični dohodak. Ovde primam nadoknadu za troškove boravka. Ništa više ne koristim i ne trošim državne pare. Iznajmio sam neki stan, ali mi odvojen život teško pada. Nedostaju mi porodica, prijatelji, rođaci, posao…“, kaže naš sagovornik. Dodajući da nikada ne bi mogao da bude profesionalni političar, Hamzagić priznaje da mu je u jednom lakše. „Biti lekar u provinciji i u gradu nije isto. Ja sam 24 sata na raspolaganju svojim pacijentima. Zovu me i idem u posete tokom celog dana“, dodaje. Slobodno vreme provodi u druženju sa rodbinom i prijateljima. Voli da sedi u tutinskim kahvama i sa sugrađanima popriča o lokalnim i ostalim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari