U Kraljevu je, juče, u popodnevnim satima, bio u poseti američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi. Posle susreta i razgovora sa gradskim čelnicima program njegove posete je nastavljen obilaskom fabrike ekor-panela u selu Tavnik.

Kirbi je, posle razgovora sa Robertom Nobleom, iz San Dijega, vlasnikom kompanije i menadžmentom, obišao proizvodne pogone u pratnji gradonačelnika Kraljeva Tomislava Ilića i načelnika Raškog okruga Nebojše Simovića.

– Kompanija nije tu samo zato što su Srbiji potrebna nova radna mesta, već zato što je kvalitet radne snage u Kraljevu veoma visok, što je i saradnja sa lokalnom vlašću izuzetno dobra i što su sirovine na raspolaganju. Postoje građani koji ne žive u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, već i u manjim gradovima, a u njima postoji potreba za radnim mestima, u čemu im kroz male investicije treba pomoći kako bi se sačuvala manja mesta, jer ona su pravo lice Srbije, rekao je ambasador Kirbi posle obilaska fabrike.

Fabrika u Tavniku je vlasništvo američko-švajcarske kompanije „Nobl Environmental“, sa radom je počela aprila prošle godine i, trenutno, zapošljava 84 radnika. U fabriku je, prvobitno, uloženo 2,5 miliona evra i sagrađena je hala površine 1.300 kvadratnih metara, a krajem prošle godine otpočela je gradnja još jednog proizvodnog pogona površine od 5.200 kvadratnih metara. Ekor-panel je proizvod koji se pravi od recikliranog papira i predstavlja novu, ekološko održivu alternativu za drvo, šper-ploču, plastiku i aluminijum u izradi pojedinih proizvoda. Vlasnik fabrike arhitekta Robert Noble za sebe kaže da ima misiju pospešivanja održivog razvoja proizvodnjom i primenom ekoloških materijala za građevinarstvo, kao i da je ova njegova fabrika svojevrsni transfer najsavremenijih tehnologija i znanja u ovaj deo Evrope. Kompanija je, u međuvremenu, otkupila još okolnih placeva i time stvorila mogućnost za dalju realizaciju svojih razvonih planova, a za ovu lokaciju se odlučila i zbog blizine budućeg aerodroma „Morava“, koji se, inače, većim delom nalazi u Tavniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari