Pravo na godišnji odmor najmanje koriste radnici u Nišu i Valjevu 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov (Ilustracija)

Čak 56 odsto zaposlenih u privatnom sektoru ne iskoristi ceo godišnji odmor, pokazalo je istraživanje „Pobune Srbije“ koje su objavili na svom Instagram profilu.

Prema podacima analize koja je urađena na uzorku od 5.260 zaposlenih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Valjevu u periodu od 20.01.2019 do 15.07.2019. godine, 22 odsto zaposlenih uopšte ne koristi godišnji odmor dok 34 odsto koristi od 10 do 13 dana odmora.

Razlozi koje su zaposleni naveli kao prepreku za korišćenje godišnjeg odmora su: pretnje otkazom od strane poslodavca, nedovoljan broj zaposlenih koji bi ih mogli odmeniti, preveliki obim posla, ali i neznanje na koliki godišnji odmor imaju pravo.

Preko 75 odsto onih koji ne koriste ceo godišnji odmor, ne znaju na koliki godišnji odmor imaju pravo.

https://www.instagram.com/p/B0wbcVuoFcq/

Trideset odsto ispitanih ističe da im se daje rešenje o godišnjem odmoru na kome se prikazuje da koriste svih 20 dana, a zapravo koriste maksimalno od 10 do 13 dana.

Pravo na godišnji odmor najmanje koriste radnici u Nišu i Valjevu gde odmaraju prosečno 11 dana u godini.

Pravo na godišnji odmor je opšti uslov rada i individualno pravo zaposlenog i ono je neotuđivo što znači da zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa.

Dužina godišnjeg odmora se utvrđuje tako što se zakonski minimum od 20 radnih dana uvećava po osnovu doprinosa na radu, uslova rada, radnog iskustva, stručne spreme zaposlenog itd.

Pri utvrđivanju dužine trajanja godišnjeg odmora radna nedelja se računa kao pet radnih dana, a ne kao šest dana što je čest slučaj u praksi.

Najduže u EU odmaraju Šveđani i to ukupno 33 dana, a najkraće Portugalci i Španci po 22 dana. Zanimljiva je činjenica da je hvaljeni nemački radnik vrlo povlašćen u odnosu na srpske radnike jer odmara prosečno 30 dana godišnje.

Po osnovu nekorišćenja prava na godišnji odmor radnici u Srbiji poslodavcima poklone godišnje u proseku 91.530.000 evra.

Oko 59.400.000 evra poslodavcima poklone radnici u Srbiji koji uopšte ne koriste godišnji odmor dok 32.130.000 evra poslodavcima poklone radnici koji koriste deo godišnjeg odmora, a deo od sedam ne koriste.

Dok radnici svoj odmor poklanjaju, poslodavci redovno na moru i planini uživaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.