Tradicionalna kulturna, zabavna i sportska manifestacija slovačke nacionalne zajednice, 48. po redu, okupila je za vikend mnogobrojne zvanice, domaće i strane goste, među kojima su bili i potpredsednik Vlade Slovačke Dušan Čaplovič, republički ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Jadranka Beljan-Balaban, ambasador Slovačke Republike u Beogradu Igor Furčik, biskup i predstavnici Slovačke evangelističke crkve kao i gosti Bačkom Petrovcu bratskih gradova i opština u Srbiji i Slovačkoj.

U kratkom susretu sa delegacijom iz Slovačke Republike i predstavnicima republičke i pokrajinske vlade, predsednik bačkopetrovačke opštine Vladimir Turan je potpredsedniku Vlade Slovačke Dušanu Čaploviču i ministru Čipliću predstavio trodnevni program ovogodišnjih svečanosti koji se sastoji od brojnih izložbi narodnog stvaralaštva, slika, fotografija, koncerata i drugih priredbi i zahvalio na pomoći i podršci. Svečanosti su otvorene u Slovačkom vojvođanskom pozorištu, programom pod nazivom „Ugledao sam život u čistoj košulji, sa vezom od pesme“, a brojnoj publici obratili su se potpredsednik Čaplovič, ministar Čiplić, predsednica Nacionalnog saveta Slovačke nacionalne zajednice u Srbiji i potpredsednica Izvršnog veća Ana Tomanova-Makanova kao i predsednica Matice Slovačke u Srbiji Katarina Melegova Melihova. Po rečima Ane Tomanove Makanove, zahvaljujući novom zakonu i u skladu sa odlukom Nacionalnog saveta, od ove godine 7. avgust će biti obeležavan kao praznik slovačke zajednice u Srbiji, što će programima SNS dati još jedan kvalitet i značaj.

Potpredsednik Vlade Slovačke Dušan Čaplovič rekao je kako je pravo zadovoljstvo videti Slovake u Vojvodini i Srbiji, jer su uspeli da očuvaju svoj identitet, jezik, institucije i veru, a da istovremeno budu uspešno integrisani i veoma vredni građani.

– Slovaci su danas prisutni i u svim strukturama vlasti u Srbiji uključujući Pokrajinu i Republiku, što je najbolji dokaz ravnopravnosti i kvalitetne politike kojom se podržava integritet, posebnost i kultura svake nacionalne zajednice u Vojvodini i Srbiji. Slovačke nacionalne svečanosti su svakako jedno od najreprezentativnijih okupljanja Slovaka van Slovačke, koje više nema samo regionalni značaj – rekao je, između ostalog, Čaplovič.

Potpredsednik slovačke vlade je uručio dar Ministarstva obrazovanja njegove zemlje, 213.000 evra namenjenih gimnaziji „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu.

Slovačke narodne svečanosti zvanično je otvorio republički ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić koji je naglasio da su Slovaci, stvarajući i razvijajući svoj identitet tokom 270 godina zajedničkog življenja u Vojvodini, razvijali i Srbiju.

– Marljivo radeći i živeći svoj život, Slovaci su posebno doprineli da Srbija danas bude lider u zaštiti i unapređenju manjinskih prava na prostoru jugoistočne Evrope. Srbija je zato posebno ponosna na svoje građane slovačke nacionalnosti, kao što su, verujem, i Slovaci sa ovih naših panonskih prostora ponosni na svoju domovinu Srbiju – istakao je Čiplić.

Slovačke narodne svečanosti ove godine obeležavaju i 90. godišnjicu od prvog održavanja u Bačkom Petrovcu 1919. No zbog prekida tokom Drugog svetskog rata i prvih poratnih godina ovogodišnje SNS zvanično su 48. po redu. Ovu značajnu manifestaciju organizuju Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine u Srbiji, Matica slovačka i bačkopetrovačka opština, pokrovitelji su Republika i Pokrajina, a finansijska pomoć manifestaciji stigla je i od Ureda za Slovake vlade u Bratislavi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari