Očuvanju kulturne baštine Homolja, Pomoravlja,Šumadije,Istočne Srbije,Vojvodine i drugih krajeva Srbije,ove godine svoj doprinos dalo je više od 1.000 izvođača koji su nastupili na 44. „Homoljskim motivima“ u Kučevu. Odeveni u narodne nošnje područja na kom žive,svirkom,igrom i pesmom ponovo su oživeli nasleđe svojih pradedova.


Na dan manifestacije najpre je,rano ujutro,počeo narodni vašar,zatim prodajna izložba sira i meda,a nekoliko entuzijasta i profesionalnih ispirača je započelo na Peku potragu za zlatom. Na platou ispred hotela ,,Rudnik“ održano je takmičenje u spravljanju starih narodnih jela ,,Zlatne ruke“. Učesnici ovogodišnjih ,,Homoljskih motiva“ iz 15 krajeva Srbije u veličanstvenom defileu glavnom ulicom predvođeni vrhovnim pastirom Tihomirom Arsićem,prvakom dramskog pozorišta iz Beograda,prenosili su uz svirku,pesmu i igru,običaje svojih predaka. Hiljade građana i gostiju mogli su da vide,po originalnosti,šarenilu i neobičnoj odeći učesnike defilea,neobičan karneval.

Plato ispred Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević“ bio je pretesan za zaljubljenike u narodne običaje. Tiskali su se na suncu,sve strepeći da ne propuste umeća i talenat izvođača programa iz Žagubice,Petrovca na Mlavi, Boljevca, Bora, Majdanpeka, Zaječara,Negotina, Malog Crnića, Sokobanje,Kragujervca i domaćina Kučeva. Uz zvuke fanfara i nastupa domaćina članova folklornog ansmbla centra za kulturu ,,Veljko Dugošević“ iz Kučeva,i obraćanejm vrhovnog pastira u gradu na Peku počela je ovogodišnja 44. smotra izvornog narodnog stvaralaštva Homoljski motivi. Gosti ovogodišnjih Homoljskih motiva bili su ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sa saradnicima,potpresednik Vlade Jovan Krkobabić, ministar kulture Predrag Marković i zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić.

Na otvaranju,učesnike i mnogobrojne goste pozdravio je prvi čovek opštine Kučevo Zoran Milekić:

– Smotra ,,Homoljski motivi“ je najstarija ove vrste u Srbiji. Nastala je početkom meseca maja 1968.godine kao želja da se bogatstvo narodnih običaja,pesmi i svirki,ali i različitosti narodnih nošnji prikaže i sačuva od zaborava. Od tada je prošlo skoro pola veka ali je ideja ostala ista na prikazivanju tradicionalne kulture kako srpskog naroda tako i etničkih manjina. Mnogi su nam pomogli da ovo traje,ali moram u ime svojih sugrađanina da se posebno zahvalim JP ,,Srbijašume“ i generalnom direktoru Igoru Braunoviću.

Smotru je otvorio zamenik premijera Ivica Dačić.

-Želim vam da se svi zajedno ujedinimo oko toga kako da se ovde bolje živi,da se fabrike ne zatvaraju i da otvori perspektiva za mlade ljude. Kada je Srbiji teško,ona se uvek branila sa tih prostora,a kada Srbiji postane dobro,onda se razvijaju neki drugi krajevi. Kučevo,Istočna i Južna Srbija ne mogu više da budu ,,slepo crevo??,već moramo da se potrudimo,da se ovde bolje živi. To je zadatak svih koji se bavi politikom. Želim vam da se narodno stvaralštvo i dalje neguje,da ova lepa manifestacija traje vekovima. Lepotu smotre nije mogao da pokvari ni demostrativni odlazak gosta Aleksandra Vučića kome nije dozvoljeno da se obrati učesnicima i posetiocima iako je po prvpbitnom protokolu to bilo predviđeno.

Ovaj nesvakidašnji politički događaj u Kučevu nije obeshrabrio učesnike i organizatore koji umesto politike neguju izvorno stvaraštvo i narodnu traciju. A,imalo je šta i da se vidi. Od trogodišnjih mališana do sedih starina koji su pregazili osamdesetu. Lagani opanci,šubare i zubuni,prsluci samo što ne prsnu pod prsima izvođača,korak hitar,lak… Pa pesma,neka čudna,nekako žalna,umilna i puna nade. Ova manifestacija narodnog stvaralštva uvek iznova pokazuje da je ovaj narod odista pesma održala,uz neobične instrumente:gajde i bušin,dvojnice i frule raznih oblika,trube i doboše,list bršljana i tikvu.

Bilo je i narodnih običaja koji se samo na ,,Motivima“ mogu doživeti i videti: od pesmi pastira i čobanica,do zdravica… Šesnaest devojaka defilovalo je pozornicom i mamilo uzdahe momaka u publici,nadajući se laskavoj tituli ,,Najlepše pastirice“,ali i nagradi zlatare Majdanpek. Žiri se odlučio za dvadesetjegodišnju Jelenu Simić iz Popovića,opština Negotin.njena prva pratilja je Ana Milošervić(1993) iz Čitluka kod Sokobanje, dok je za drugu pratilju izabrana kandidatkinja Dragana Borojević(1997.) iz Kučeva.

Tradicionalna 44.smotra izvornog narodnog stvaralaštva Srbije ,,Homoljski motivi“ nastavlja da živi.U Kučevu su proteklog vikenda prastare igre zaigrali unuci i praunuci osnivača i prvih učesnika smotre. Pitali smo ih,a oni su nam rekli da žive za ovaj dan da i oni svoje unuke i praunuke vide kako pod šubarom što legendu čuva,opancima prepliću kroz vekove što će tek doći. Ono što živi u ovim ljudima je očuvanje svojih običaja,kulture i življenja od zaborava. Izvođači iz raznih krajeva Srbije su to verodostojno prezentirali i sve dok imamo ovakve zaljubljenike svojih običaja i kulture,tradicija će se prenositi s kolena na koleno i trajaće vekovima.

Guča u Kučevu

Vatromet,muzika i dodela nagrada homoljskog trubača na održanom Šestom festivalu truba ,,Miroslava Matušića“ proteklog petka na letnjoj pozornici Centra za kulturu Veljko Dugošević završen je još jedan deo od programa ovogodišnjih 44. po redu Homoljskih motiva u Kučevu.Dobrošlicu na šesti festival truba Miroslava Matušića u Kučevu poželelo je dvadesetak učesnika programa himnom sabora u Guči ,,Sa ovčara i Kablara“.Pre pola veka jedan trubač Kučeva usklađivao je zvuk svoje trube sa harmonijom Kučevskih brda. Ovde na Peku,sanjao je i dosanjao jedan san i proteklo je isto toliko vremena kako se Srbijom čula truba Miroslava-Mileta Matušića. Iz te trube krenula je jedna čudesna magija Istočne Srbije koja mnoge i danas opčinjava.Mnogi su svirali trubu,Matušić je bio nešto drugo,nikome sličan,bio je stvarno najveći pa su ga i sami trubači za života prozvali ,,Car trube“.

– Uzdigao je i proslavio Kučevo,a ovaj festival koji se organizuje u njegovu čast ima za cilj da dugo traje i čuva uspomenu na Mileta Matušića. Mogu da kažem da dugovečnost festivala nikada nije izvesnija nego sada i da će Kučevo u godine koje dolaze biti druga Guča-rekla je na otvaranju festivala predsednica žirija i etnomuzikolog dr. Danka Lajić Mihajlović. Vatromet,muzika i dodela nagrada homoljskog trubača na održanom

Svaki od takmičara bio je u obavezi da izvede dve muzičke numere od kojih je jedna morala da bude iz opusa Miroslava Matušića. Za nagrade zlatnog,srebrnog i bronzanog pastira,,Homoljskog trubača“ nadmetalo se 13 takmičara iz Požege,Knjaževca,Zemuna,Surdulice,Vladičinog Hana i Zagužanja.

Po oceni žirija u kome su bili Danka Lajić Mihajlović, profestor trube mr Mladen Đorđević i dugogodišnji direktor sabora u Guči Adam Tadić,pobednik šesetog festivala trube ,,Miroslav Matušić“ u Kučevu je Saša Krstić ispred Janka Jovanovića i Milana Milića. Njima su nagrade zlatnog,srebrnog i bronzanog ,,Homoljskog trubača“ uručili predsednik opštine Zoran Milekić i predsednik Skupštine opštine Kučevo, Dragoslav Mratić. U revijalnom delu festivala očestvovali su orkestri majstora trube Gvozdena Rosića i Velizara Matušića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari