Pre 25 godina u NATO bombardovanju pogođen putnički voz u Grdeličkoj klisuri, broj poginulih nikada nije utvrđen 1Foto: EPA/ VLADIMIR VETKIN

Avion NATO je na današnji dan pre 25 godina sa dve rakete je pogodio putnički voz koji je prelazio preko železničkog mosta na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri, kada je poginuo veći broj putnika.

Tačan broj poginulih u napadu 12. aprila 1999, tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, nikada nije utvrđen, a mnogi se vode kao nestali.

Prema različitim podacima, poginulo je najmanje 15 osoba, a više od 40 povređeno, dok se sumnja da bi broj poginulih mogao da bude veći od 50.

Tadašnji glavnokomandujući NATO snaga Vesli Klark rekao je nakon napada da cilj pilota nije bio voz, već most, a da je voz prekasno primećen.

Prema njegovim rečima, pilot je shvatio da je u prvom napadu pogodio voz, pa je u drugom napadu pokušao da završi misiju i sruši most, ali je ponovo pogodio voz koji, kako je naveo, nije video od dima.

„Dve bombe su bile namenjene mostu i u oba slučaja se nastojalo da se izbegne kolateralna šteta. To je jedna od onih žalosnih stvari koje se dešavaju u ovakvoj kampanji i svima nam je jako žao zbog toga, ali činimo sve što možemo da izbegnemo kolateralnu štetu, uveravam vas u to“, rekao je tada Klark.

Na mestu nesreće u Grdeličkoj klisuri postavljen je spomenik nevinim žrtvama NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je trajala od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

Danas će na tom mestu biti održan i komemorativni skup povodom 25. godišnjice pogibije civila, najavljeno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari