Prečišćena voda u Zrenjaninu (ni)je po propisima 1Fabrika vode u Zrenjaninu Foto: M.P.

Iako u slavinama Zrenjaninaca ne teče prečišćena voda iz novog postrojenja fabrike vode, polemike o njenom kvalitetu se nastavljaju.

Udruženje građana „Građanski preokret“ saopštilo je da je na osnovu uzoraka uzetih u periodu od 14. novembra do 14. decembra prošle godine, prečišćena voda za piće koju je Grad Zrenjanin plaćao „fabrici vode“ višestruko nije odgovarala propisima zbog povećane koncentracije arsena, zbog većeg intenziteta obojenja, zbog povećanog utroška kalijum permanganata koji ukazuje na povećan sadržaj ukupnih organskih materija u vodi, te zbog povećane koncentracije amonijaka i ortofosfata.

Oni navode da su se za stručno mišljenje obratili Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin a da su u odgovoru dobili potvrdu ove ustanove da je u tom periodu koncentracija arsena bila povećana u jednom uzorku iz rezervoara “fabrike vode” i u 23 uzorka iz gradske vodovodne mreže.

-Povećan intenzitet obojenja bio je u 7 uzoraka, povećan slobodni rezidualni hlor u 7 uzoraka, povećan amonijak u 13 uzoraka, povećani nitriti u jednom uzorku, a povećan ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija u jednom uzorku iz postrojenja i u 12 uzoraka iz gradske vodovodne mreže. Kako navode kativisti – navodi se u pismenom odgovoru Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

Zavod za javno zdravlje je pojasnio propise i procedure u vezi sa analizama vode za piće i naveo da u Zrenjaninu vrši redovnu kontrolu na osnovu ugovora sa Javno-komunalnim preduzećem “Vodovod i kanalizacija”, kao i da se svi rezultati analiza upućuju sanitarnoj inspekciji. U tom gradu se uzorkovanje vrši 6 puta mesečno sa 8 mernih mesta iz vodovoda i jednog mernog mesta iz rezervoara vode za piće “fabrike vode”, kada to postrojenje isporučuje vodu. Da bi se smatrala dozvoljenom za piće, voda mora da bude zdravstveno ispravna kontinuirano, da pokazuje ujednačeni kvalitet, bez prekoračenja graničnih vrednosti.

Sa druge strane, oglasio se menadžment Fabrike vode koji navodi da je proverio izveštaj stručnjaka JKP “Vodovod” i da njihove trvdnje da fabrika nije ispunila nijedan od uslova iz ugovora nisu tačne.

-Ne postoje 34 tačke u ugovoru več samo 26, i utvrdili smo da je 17 tačaka u skladu sa ugovorom – tvrde u svom reagovanju iz Fabrike vode.

Kako pojašnjavaju, 3 tačke su delimično ispunjene i biće u skladu sa ugovorom za nekoliko nedelja, 6 tačaka nisu ispunjene, a tiču se pitanja kao što je tretman otpadnih voda, jer postrojenje nije u funkciji zbog činjenice da mu je potrebna nadogradnja usled znatno veće potrošnje vode nego što je bilo projektovano.

-Grad i JKP su toga svesni jer smo ih davno obavestili o ovom pitanju i složili se da ćemo ga pustiti u rad u narednom periodu. Jednom kada postrojenje za prečišćavanje bude u funkciji, većina tačaka povezanih sa kvalitetom, količinom i gubitkom vode biće smanjena i u skladu sa ugovorom. Trenutno ovu tačku nismo ispunili – objašnjavaju u svom reagovanju iz Fabrike vode doo.

Oni su objavili da je kvalitet sirove vode koju snabdeva JKP pokazao da na 60 uzoraka 35 nije u skladu sa ugovorenim parametrima. Ipak, trvde da da je fabrika sposobna da isporučuje vodu u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode i kažu da njihova kompanija nije odgovorna za kvalitet vode u mreži, već samo na izlaznoj cevi u fabrici.

-Mreža je odgovornost JKP, a ne naša. Danas smo u pismenoj formi zatražili od JKP da nas obaveste kada možemo započeti tretman vode i u roku od nekoliko dana dobra voda, u skladu sa zakonom, može se isporučiti gradu. Uložili smo mnogo resursa da dovedemo fabriku tamo gde je danas, koristeći najbolje međunarodne i lokalne stručnjake, posvećeni smo njenom budućem uspehu u korist građana Zrenjanina – navodi Stručni tim ”Fabrika vode” d.o.o.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari