Vladajući vojni savet u Egiptu privržen je obećanju da će predati vlast civilnoj administraciji do 1. jula, rekao je juče jedan od visokih članova ovog tela general Mohamed al-Asar. On je rekao novinarima u Kairu da će vojska osigurati da se predsednički izbori zakazani za 23. i 24. maj održe u fer i poštenoj atmosferi. On je ovo izjavio dan posle krvavih sukoba između demonstranata i napadača u Kairu kada je poginulo najmanje 11 osoba.


Neki političari izrazili su bojazan da bi vojska mogla da iskoristi ovo nasilje kao izgovor da odstupi od roka za predaju vlasti koji je sama zacrtala. Vojska je preuzela vlast posle narodne pobune u kojoj je svrgnut autoritarni vođa Hosni Mubarak, februara 2011. godine. Za godinu dana, koliko je na vlasti, vojska je optužena da pravi greške u tranziciji, da ubija demonstrante, da je izvela više od 10.000 civila pred vojne sudove i da planira sebi političku ulogu.

Demonstranti dugo traže da vojska odmah ode, ali su generali rekli da će se držati ranije najavljenih vremenskih odrednica za prenos vlasti. Al-Asar je takođe odbacio sumnje, koje uglavnom izražavaju islamistički političari, da bi majski predsednički izbori mogli biti namešteni ako vlada premijera Kamala el-Ganzurija, koju podržava vojska, ostane na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari