Predizborna kampanja važnija od preživljavanja 1

Poslednjih dana mogu se čuti najave da bi na narednoj sednici Kriznog štaba moglo da se zatraži da se produži vreme važenja kovid potvrda kao i da one budu potrebne i za druga mesta osim ugostiteljskih objekata. Sagovornici Danasa međutim kažu da je malo verovatno da bi takav zahtev mogao da se ostvari, jer takva mera ne bi bila popularna.

Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, rekao je za Kurir da ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, na novoj sednici Kriznog štaba moglo bi da se razmatra produženje važenja kovid propusnica, kao i širenje njihove primene. On je napomenuo da bi kovid propusnice mogle da važe i za sportske događaje.

– Upravo bi kovid propusnice koje važe 24 sata na svim mestima gde boravi veći broj osoba imale smisla – kaže epidemiolog profesor Zoran Radovanović, podsećajući da je udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida takvu meru predložilo još tokom leta.

– To međutim nisu tvrdili i članovi Kriznog štaba, koji su tek od skoro počeli da insistiraju na tome da su nam potrebne kovid propusnice koje važe non-stop i za sva mesta osim apoteka i prehrambenih prodavnica. U tom pogledu dakle stav struke je sada jasna i jedinstven – kaže prof. dr Radovanović.

Upitan zašto onda do sada nisu uvedene takve kovid propusnice, te da li vlast beži od ove mere jer bi mogla biti nepopularna kod dela glasača u vreme kada se približavaju izbori, sagovornik Danasa, koji je i član Skupštine slobodne Srbije, kaže da u državi konstantno vlada predizborna kampanja.

– Nama o merama ne odlučuje struka niti medicinski razlozi, ne odlučuje ni broj obolelih, niti umrlih već samo popularnost predsednika države odnosno procene kako bi na njegov rejting uticalo donošenje pojedinčanih mera. To ne samo da je besmisleno već je i zločinački pristup iza koga ostaju žrtve. Bilo je neminovno da imamo peti talas ali nismo morali da imamo ovoliki broj preminulih – ističe Radovanović.

Da je strah od reakcije dela građana osnovni razlog za neuvođenje kovid propusnica za većinu prilika, smatra i politički analitičar Đorđe Vukadinović.

– Vlast se opekla prošle godine najavom zatvaranja nakon čega su usledili protesti i ne želi da ponovo rizikuju već kalkuliše sa raspoloženjem građana po principu izreke ko se jednom opeče i na jogurt duva. Iako postoje pravni i etički problemi u vezi sa kovid propusnicama, siguran sam da to nije razlog zbog koga je njihovo trajanje i važenje ograničeno. Vlast se vodi mnogo trivijalnijim razlozima u ovom slučaju – kaže Vukadinović.

Ona navodi i da ne veruje da će doći do produženja trajanja kovid propusnica ili njihove šire primene.

-To se može desiti jedino ako vlast bude naterana još gorom epidemijskom situacijom. Međutim, čak i tada verujem da će to činiti po principu kuvanja žabe, sporo i ograničeno – kaže Vukadinović.

A upravo na taj način kovid propusnice su i uvedene u Srbiji i to u drugoj polovini oktobra u trenutku kada je broj dnevno obolelih premašio 6,000 i kada je većina drugih zemalja iza sebe imala nedelje a pojedine i mesece prime kovid potvrda u praksi.

Države koje su do sada uvele kovid propusnice učinile su to tako da je ovaj dokument potreban 24 sata za ulazak na sva mesta na kojima se okuplja veći broj osoba – od tržnih centara preko ugostiteljskih objekata do sportskih i muzičkih događaja. U Srbiji međutim kovid propusnice potrebne su samo za restorane, kafiće i klubove i to samo od 20 časova.

Uvođenju kovid propusnica prethodili su meseci dileme da li bi takav dokument bio kršenje Ustava, kao što je to u par navrata naveo predsednik Aleksandar Vučić.

Pravnici sa kojima je Danas razgovarao isticali su međutim da ne postoje pravne prepreke za uvođenje kovid potvrda. Ovaj dokument na kraju je i uveden, i to ograničeno.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kazao je međutim da je stav medicinskog dela da je potrebno da kovid potvrde važe 24 sata.

Njegov kolega Predrag Kon rekao je ipak nedavno da kovid propusnice ne mogu da važe 24 sata jer bi to zahtevalo masovnu kontrolu koja ne može da se sprovede.

 

Godinu i više dana spontanog prokužavanja

Prof. dr Zoran Radovanović ističe da od maja prošle godine u Srbiji suštinski ne postoje mere i da su građani prepušten spontanom prokužavanju. „Ujedinjeni protiv kovida još letos su predložili niz mera koje su potrebne, međutim epidemiolozi iz Kriznog štaba su govorili da će se o merama govoriti kada bude 500 obolelih, na kraju je sednica bila kada je broj dnevno novoobolelih došao do 5,000. Tako je potpuno promašen smisao onoga što treba da donesu mere a to je da se što je moguće više spreči obolevanje“, podseća prof. dr Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari