Odluka o razrešenju sudije Gordane Vidojković biće doneta nakon pravomajskih praznika, rekao je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen na tribini o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sudija Vidojković je dovela do zastarevanja krivičnog postupka protiv Marka Miloševića i njegovih prijatelja, zbog prebijanja požarevačkih otporaša u maju 2000. godine.


Sudija Gordana Vidojković biće drugi sudija, posle sudije Apelacionog suda Aleksandre Zlatić, koja će biti razrešena zbog zastarelosti predmeta. Počeo je i disciplinski postupak protiv nje. Kompletni spisi predmeta koji je zastareo nalaze se u Visokom savetu sudstva.

– Sudija Gordana Vidojković je saslušana i pitanje je dana kada će Visoki savet doneti odluku o njenom razrešenju, ističe Homen.

On je pozvao sudiju Vidojković da javno kaže zašto toliko godina krije Marka Miloševića i ne želi da ga procesuira i drži predmet.

Ona se ne razrešava zato što nije osudila Marka Miloševića, već se razrešava zato što nije poštovala zakonske rokove. Srpski rečeno, držala je predmet u fioci. Nije poštovala ono što je morala po zakonu da uradi. Pitanje je kakav je njen motiv i interes da drži predmet u fioci. Niko od nas nije tražio da ga proglasi krivim ili oslobodi, već na osnovu njenog slobodnog sudijskog uverenja ili na drugi način donese odluku, a ne da predmet reši tako što ga dovede do zastarelosti – navodi Homen.

Prema njegovim rečima, tačno je da je ministar Milutin Mrkonjić štitio, ne samo Marka i Miru, već i Dragoljuba Milanovića i čuvenih pet M „i ostalu bulumentu iz Miloševićevog režima, zarad sopstvenih interesa i boljeg pozicioniranja u svojoj stranci“.

– To se nas ne tiče, ali ono što nas se tiče je to da Mrkonjić ni u kom slučaju nije mogao da interveniše u reizboru sudija – istakao je Homen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari