Predrag Marković: Nije tačno da su Srbi izgubili 20. vek 1Foto: Medija centar

Gde je Srbija danas sto godina od završetka Prvog svetskog rata?

– Mnogi ljudi veruju da su Srbi izgubili 20. vek. Zemlja im je smanjena, ugled okaljan. A tolike žrtve su pale u oba svetska rata. To je zapravo obrnuta perspektiva. Srbija nije ušla u Prvi svetski rat da bi stvorila veliku državu. Ona se branila od Austrougarske, koja se nameračila da izbriše Srbiju sa mape. I u Prvom i u Drugom svetskom ratu su nacisti i pomagači raskomadali Srbiju. Nijednoj evropskoj državi se dva puta nije desilo tako nešto. Podvig je da smo mi pretekli, a tu je i predivna Vojvodina kao dobitak.

* Zbog čega se danas istorijska uloga Srbije u Velikom ratu manje pamti od uloge koju je Srbija imala u poslednjim ratovima na bivšoj teritoriji Jugoslavije?

– Naravno da nedavne loše uspomene pritiskaju stare, dobre. I to će proći.

* Da li je slučajno u pariskoj katedrali Notr Dam, među zastavama više od 20 zemalja učesnica Prvog svetskog rata, istaknuta i zastava nepostojeće države tzv. „Kosova“ i kako komentarišete odluku Srbije da zbog toga ne uloži protest?

– Niko neće primetiti zastavu Kosova koja sa onom mrljom i zvezdicama liči na zastavu SPS centra u nekom hotelu. Niko ne bi primetio ni našu notu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari