Predrag Miki Manojlović: A ko ste vi, Miki? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Doajen našeg glumišta s internacionalnom karijerom, reditelj i „persona non granta“ za protivnike vlasti i ranije, a naročito od svog gostovanja u istoimenoj emisiji, Predrag Miki Manojlović ponovo je dospeo žižu javnosti pošto je predsednika Vučića uporedio sa Šarl de Golom.

Gostujući na N1, Manojlović je istakao da njega niko ne upotrebljava, misleći na aktuelnu vlast i to je sasvim u redu budući da njegovi nastupi kad je o ovoj temi reč deluju kao da tačno zna šta radi.

Miki smatra da je slobodnomisleće biće, s tim što često njegove izjave zvuče kao i predsednika Vučića.

Uopšte, povezuju ih mnoge stvari.

Recimo, avioni.

Predsednik voli da se iz njih obraća i ovako i u predizbornim spotovima, dok je proslavljeni glumac ponosan što jedan nosi njegovo ime.

Predsednik je nedavno uporedio sam sebe s Nikolom Pašićem, Miki se samo nadovezao svojim poređenjem Vučića s istorijskim ličnostima.

Miki je izjavio da, ako bi ušao politiku, bio bi predsednik, pa su i po ambicijama, moglo bi se reći, slični.

Predsednik poručuje „Dela govore“, automonografija čuvenog glumca u kojoj je sabrao 60 intervjua koje je dao medijima naslovom se obraća čitaocu pitanjem „A ko si ti?“.

Suštinski, razlikuju se , pre svega u poimanju umetnosti.

Gluma je za Vučića manir ponašanja, dok je za Mikija konstantni eksperiment u kojem istražuje samog sebe i prostor u kome stalno pomera granice.

Od početka svoje karijere on je vodeći glumac kome su pripale antologijske uloge u pozorištu i na filmu, a istakao se i kao reditelj.

Za svoje stvaralaštvo nagrađen je gotovo svim najprestižnijim priznanjima, ali je kao predsednik žirija 62. Sterijinog pozorja deo javnosti neprijatno iznenadio objasnivši da niko od autora predstava nije zaslužio da bude laureat.

Zadovoljan je sobom što je u karijeri pristajao na minimalne kompromise i voli da podseti na to da je odbio ulogu u filmu „Mirotvorac“ jer nije hteo da igra negativce s istoka.

Tvrdi da ni od prethodne, ni od aktuelne vlasti nije imao nikakvog interesa i često svoje pohvale aktuelnom režimu ume da prošara izjavama koje su u suprotnosti s njihovim dominantnim stavovima.

Složio se tako da je „Dara iz Jasenovca“ očito plagijat scenarija filma Lordana Zafranovića, da je poništavanje konkursa za eminentne reditelje Filmskog centra Srbije nepravda, kao i da je razočaran što ovde nije prikazan nagrađivani film „Quo Vadis, Aida?“.

Replike koje on izgovara u filmovima su postale deo svakodnevnog govora, ali od kad je u delu javnosti percipiran kao „ultra bot“ SNS vlasti najviše ona koju izgovara u filmu „Mi nismo anđeli“ da bi se podsmehnuo novopečenom japiju Đuri – „A bio je kul lik“.

NJome se sada potpomažu oni razočarani u političke stavove Manojlovića, pa mu se ovaj citat vraća kao bumerang.

Mada, najtačnije bi bilo pitati u duhu automonografije proslavljenog glumca – „A ko ste vi, Miki?“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari