Predsednik AK Vojvodine o paljenju automobila: Nedopustivo da se napadi na advokate smatraju delom profesije 1Foto: Medija centar

“Kada počnju hapšenja, prestaće napadi” – decidan je predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski oko toga kakav odgovor države treba da bude na sve učestalije napade na advokate.

Poslednji takav incident dogodio se u noći između petka i subote kada je somborskom advokatu Draganu Konjeviću zapaljen automobil. Prema rečima predsednika AK Vojvodine neophodno je da policija i tužilaštvo pristupe istrazi maksimalno profesionalno.

– Niko ne može da me ubedi da ukoliko se ozbiljno pristupi ovoj istrazi policija i tužilaštvo ne mogu da otkriju počinioce. Stičem utisak da se u javnosti odomaćilo shvatanje po kojem se napadi na advokate tretiraju kao sastavni deo profesije, što je nedopustivo. Advokatska komora vrši javna ovlašćenja, a advokatura je sastavni deo pravosuđa bez kog nema pravne države. U tom smislu ne vidim razliku između napada na advokate od napada na sudije ili tužioce, ističe Beljanski.

Napad na advokata Konjevića nije izolovan incident. Kako je AKV podsetila u svom saopštenju, prošle godine je bačena bomba na kuću advokata Miroslava Đorđevića iz Zrenjanina. Nadležni ovaj incident tretiraju kao teško ubistvo u pokušaju, ali počioci su i dalje nepozanti.

Svoj stav o nužnosti efikasne istrage ovih slučajeva Beljanski će preneti sutra na sastanku sa apelacionim tužiocem u Novom Sadu. Kako je naveo, čekaju se termini sastanaka sa ministrom unutrašnjih poslova i ministarkom pravde. On je najavio i mogućnost protestnih okupljanja advokata o kojima će organi komore odlučivati nakon praznika.

Krovna Advokatska komora Srbije je podsetimo, organizovala jednonedeljnu obustavu rada nakon što je krajem jula 2018. godine ubijen advokat Dragoslav Ognjanović. Nakon toga oformljena je Radna grupa za praćenje svih slučajeva napada na advokate i unapređenje krivičnopravne zaštite advokata koju čine predstavnici komore, tužilštva i policije. Iako je bilo izvesnih pomaka, od čega je najznačajnija presuda za ubistvo advokata Vladimira Zreleca, većina napadača na advokate je i dalje nepoznata.

Prema mišljenju Vladimira Beljanskog, ova radna grupa nije ispunila svoju svrhu.

– Prema mom mišljenju neophodno je formirati specijalnu operativnu grupu u okviru policije, koja bi se ciljano bavila pojedinačnim slučajevima napada na advokate. Postojeća radna grupa u kojoj su predstavnici različitih organa to ne može da učini. Samo policija može da istraži slučajeve, kaže Beljanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari