Advokati protestfoto BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Somborskom advokatu Draganu Konjeviću u subotu je zapaljen automobil, saopštila je Advokatska komora Vojvodine najoštrije osuđujući ovaj događaj.

“Dragan Konjević je ugledni i uvaženi advokat, do nedavno je vršio dužnost predsednika Ogranka u Somboru Advokatske komore Vojvodine, a trenutno je sudija i predsednik veća u Disciplinskom sudu Advokatske komore Vojvodine. Nadležnim organima je ukazano na verovatnu povezanost ove njegove funkcije sa paljenjem automobila – navodi se u saopštenju AKV uz dodatak da izražavaju „nezadovoljstvo radom policije i tužilaštva u postupcima otkrivanja počinilaca krivičnih dela usmerenih protiv advokata“.

Iz komore podsećaju da još uvek nije otkriven ni počinilac napada na advokata dr Miroslava Đorđevića iz Zrenjanina za krivično delo teško ubistvo u pokušaju, kada je na njegovu porodičnu kuću bačena bomba. Advokat Đorđević je, napominju, bio zamenik disciplinskog tužioca Advokatske komore Vojvodine, a sada je zamenik disciplinkog tužioca Advokatske komore Srbije.

Oni su Upozoravaju i da je ranijem predsedniku Advokatske komore Vojvodine zapaljen automobil, dok je sadašnjem predsedniku time prećeno.

Advokatska komora Vojvodine vrši javna ovlašćenja, a advokatura je kao pravna pomoć građanima sastavni deo pravosuđa od velike društvene važnosti. „Napadi na advokate se ni po čemu ne razlikuju od napada na sudije ili tužioce“, smatraju u AKV.

“Predsednik Advokatske komore Vojvodine će ovim povodom održati sastanak sa Apelacionim tužiocem u Novom Sadu, očekujemo sastanak sa ministrom pravde i ministrom unutrašnjih poslova, nakon čega će biti organizovana protesna okupljanja advokata u više gradova Vojvodine. O svemu će biti obaveštena i Međunarodna unija advokata” – stoji u saopštenju Advokatske komore Vojvodine uz zaključak da počinioci krivičnih dela ove vrste moraju biti otkriveni i kažnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari