Zbog nesporazuma između mesnog paroha Zorana Stojanovića i predsednika Opštine dr Srđana Šušulića na Bogojavljanje nije organizovana tradicionalna manifestacija u gradu na reci Vlasini. Paroh je zamerio lokalnim političarima, pre svih Šušuliću, što lane iz budžeta nije izdvojeno ni dinar za obnavljanje crkve u gradu.

Zbog nesporazuma između mesnog paroha Zorana Stojanovića i predsednika Opštine dr Srđana Šušulića na Bogojavljanje nije organizovana tradicionalna manifestacija u gradu na reci Vlasini. Paroh je zamerio lokalnim političarima, pre svih Šušuliću, što lane iz budžeta nije izdvojeno ni dinar za obnavljanje crkve u gradu. Šušulić međutim smatra da su optužbe neosnovane, jer je lokalna samouprava pretprošle godine za tu namenu utrošila 700 hiljada dinara, a lane to nije učinjeno, jer su prioritet bile škole.
Vlasotinački hram, jedno od najlepših i najvrednijih zdanja na jugu Srbije, crkva Sošestvija Svetoga Duha, i pored svih materijalnih nevolja, i dalje se obnavlja. Rekonstrukcija ovog hrama, kako ističe arhijerejski namesnik otac Zoran Stojanović, započeta je 2004. godine.
– Pre četiri godine, za obnavljanje crkava čiji sam namesnik, budžetom je bilo predviđeno 500 hiljada dinara, a realizovan je nešto manje od polovina te sume. U jesen 2005. godine uputili smo zahtev lokalnoj samoupravi za dodelu 1,4 miliona za crkvu u Vlasotincu, a sledeće je budžetom bilo predviđeno 700 hiljada dinara – podseća otac Zoran Stojanović.
On napominje i da je ovo jedini „živi hram“ od Vlasotinca do granice prema Bugarskoj, jer u nijedan hram na tom prostoru se „ne služi“. Dodao je da je ovo poslednja prilika da se hram obnovi u kraju koji ima više od 30 hiljada stanovnika.
– U hramu imamo ikonostas srednje umetničke vrednosti, ali su mnogi detalji na njemu vredni pažnje i istinskog poštovanja. Njih ćemo pažljivo skinuti i restaurirati, a napravićemo i sasvim novu konstrukciju ikonostasa, jer su za tu namenu obezbeđena sredstva – ocenjuje Stojanović.
Ova crkva, autentična po svojoj arhitekturi, ponos je Vlasotinca. Zbog toga je iz republičkih izvora za obnovu obezbeđeno osam miliona dinara. Inače, vlasotinački kraj se može pohvaliti da veliki broj đaka posećuje versku nastavu. U OŠ „Osmi oktobar“ taj program sluša 82 odsto, a u „Siniši Janiću“ 77 procenata učenika, pa je i to jedan od razloga što bi verskim objektima trebalo da se posveti veća pažnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari