Predsednik novog Udruženja sudija i tužilaca unapređen 1Foto Stanislav Milojkovic

Nenad Stefanović, predsednik novoosnovanog Udruženja sudija i tužilaca Srbije pre dva dana izabran je za zamenika Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Za njegov izbor glasalo je šest članova DVT-a, uključujući i ministarku pravde Nelu Kuburović, republičku tužiteljku Zagorku Dolovac i predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe Petra Petrovića. Međutim, svi oni su u julu glasali protiv prijema Stefanovića u Više javno tužilaštvo.

Tada, Stefanović je bio član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije i jedan od najglasnijih kritičara predloženih Ustavnih amandmana.

„Mišljenja smo da radni tekst ne ispunjava zahtev iz poglavlja 23 za depolitizaciju pravosudnog sistema, takođe smo mišljenja da postojeće i jako kritikovano ustavno rešenje nudi veći stepen zaštite od političkog uticaja u odnosu na ponuđeni radni tekst. Osvrnuću se na nekoliko značajnih pitanja. Na prvom mestu, u pogledu sastava Visokog saveta tužilaca direktno je prekršen Akcioni plan za poglavlje 23, kao i brojni evropski standardi, tako što je Visoki savet tužilaca zamišljen kao direktni provodnik političke volje izražen u parlamentu, bez ikakvih garancija zaštite od političke volje vladajuće većine“, deo je autorskog teksta koji je Stefanović napisao za Vreme u martu ove godine.

Ipak, između dve sednice Državnog veća tužilaca Stefanović je isključen iz Udruženja tužilaca Srbije, a početkom septembra i osnovao Udruženje sudija i tužilaca Srbije. Promena udruženja donela je i nešto izmenjenu perspektivu Ustavnih amandmana.

– Današnje Državno veće tužilaca (DVT – koji će putem amandmana promeniti naziv u Visoki savet utžilaca) ima sedam tužilaca, od kojih šest biraju kolege, plus Republičkog javnog tužioca po funkciji. Nažalost velika većina kolega nije zadovoljna radom tužilačkog saveta – izjavio je Stefanović za Tanjug sredinom septembra dodaju da Udruženje sudija i tužilaca predlaže da se u razloge za razrešenje članova Saveta uvrsti i mehanizam kojim bi struka mogla da opozive svoje predstavnike u savetima.

Pored ministarke, republičke tužiteljke i predsednika odbora za pravosuđe za Stefanovićev izbor glasali su i profesor Zoran Stojanović, zamenica Višeg tužioca iz Novog Sada Tatjana Lagumdžija i Stanislav Dukić iz beogradskog Višeg tužilaštva. Članovi DVT-a Goran Ilić, Radovan Lazić, Sandra Kulezić i Svetlana Nenadić bili su, na Stefanovićev zahtev, izuzeti iz glasanja pošto su svi oni članovi udruženja iz kojeg je Stefanović nedavno isključen. Neobično je što su upravo oni, zajedno sa Svetislavom Dukićem glasali u julu za Stefanovićev izbor, dok su se njemu protivili oni članovi koji su pre dva dana glasali za njega.

Nenad Stefanović ništa neobično ne vidi u tome, navodeći za Danas da je uobičajena praksa da neki kandidat ne bude izabran na jednom konkursu, a da bude izabran na sledećem. Ipak, on nije želeo da komentariše slučaj, navodeći da je i dalje formalno kandidat i da to ne bi bilo primereno.

Napredovanje

Nenad Stefanović je 2014. godine izabran za zamenika tužioca u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Bio je postupajući tužilac u postupku koji je rezultovao osuđujućom presudom za Ljubišu Buhu Čumeta. Pored pozicije zamenika u Višem tužilaštvu, DVT ga je, prema Danasovim saznanjima, kandidovalo i za javnog tužioca u Pančevu, ali taj izbor zavisi od Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari