Predsednik ponovo gazi ustavna ovlašćenja: Da li i kako Vučić može da zapošljava u Vladi Srbije? 1Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je izašao iz svojih ustavnih ovlašćenja, kada je mladiću sa Kosova, studentu bez kvalifikacija, znanja i iskustva, ponudio da bira posao u Vladi Srbije, između Ministarstva informisanja i Kancelarije za Kosovo, saglasni su sagovornici Danasa. Pritom je reč o Nikoli Nedeljkoviću, koje je nedavno izašao iz zatvora u Prištini.

Nedeljković je bio osuđen zbog navodnog pogrdnog skandiranja Albancima na Gazimestanu 28. juna, a kako je Vučić izjavio, osuđen je bez bilo kakvih dokaza i kosovsko tužilaštvo je montiralo proces protiv njega.

Funkcioner DS Srđan Milivojević ističe za Danas da je predsednik ponudio posao mladiću mimo ikakvih ustavnih ovlašćenja, pitajući se ko je Aleksandar Vučić da ljudima nudi posao u Vladi.

– Mogao je eventualno da mu ponudi posao u Predsedništvu Srbije ili u Srpskoj naprednoj stranci. Ali kad je Ani Brnabić, osobi bez ikakvih kvalifikacija, znanja i iskustva ponudio mesto predsednika Vlade, onda je red da se nastavi sa tom praksom. Ne treba smetnuti s uma i da je istaknuti član SNS, Veljko Belivuk sa svojom ekipom, takođe dobio posao od Aleksandra Vučiča u vezi sa rušenjem u Savamali i obezeđenjem njegove predsedničke inauguracije, te je sasvim jasno kakav profil ljudi je potreban Aleksandru Vučiću – ukazuje Milivojević.

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kaže za Danas da bi ga iznenadila vest da je Vučić zaposlio nekog sa kvalifikacijama, znanjem i iskustvom.

– S obzirom da imamo polupismene ministre, direktore pečenjara koji vode energetske sisteme, pravnice koje predsedavaju upravnim odborima Agenicije za nuklearnu sigurnost, keramičare koji vode bezbednosni sektor, fizioterapeute koji vode PIO fond – zapošljavanje nekvalifikovane osobe i nije neka vest – navodi Pajtić.

Novinar Nedim Sejdinović smatra da je Vučić ušao u fazu vladavine u kojoj skoro može da uradi šta god mu padne na pamet i da ne snosi nikakve posledice zbog toga.

– Posledica je to decenijskog sistematskog raspamećivanja Srbije i izvrtanja svih vrednosti, pa su bahatost i prostakluk postale poželjne osobine. Ipak se čini da je pomalo izgubio kompas i da će možda preći neku granicu koje ni on, a možda ni mi nismo svesni, a posle koje će sve biti drugačije – ukazuje naš sagovornik.

Sejdinović dodaje da je Vučiću potrebno neprestano potvrđivanje patriotizma i nacionalistički pečat zbog činjenice da je, kao niko do sada, od Srbije napravio koloniju stranih interesa.

– Sve što je moglo da se proda, prodato je, a novac je završio u džepovima njegove klike. Dakle, njemu nacionalizam, kao što to inače biva sa tom zabavom za budale, služi da bi pokrio enormnu pljačku i korupciju. A nacionalizam uvek podrazumeva jeftine fazone, kakvo je ovo sa zapošljavanjem kosovskog izgrednika. Taj momak se inače savršeno uklapa u piramidu Vučićeve vlasti, koju čine podobni, neuki, prosti, nasilni i bahati. Mogao bi biti i ministar, ništa se time ne bi promenilo. Ono što bi u normalnoj zemlji nekoga koštalo ugleda i karijere, ovde donosi društveni, pa i politički uspeh. Od Vučića pa nadole… – zaključuje Sejdinović.

Inače, Nedeljković je student Više poslovne škole u Beogradu, a Vučić mu je ponudio da se uz nastavak studiranja, zaposli u Ministarstvu za informisanje i telekomunikacije Srbije ili da se bavi humanitarnim radom u Kancelariji za Kosovo, što je student prihvatio.

Nedeljković je na pitanje Vučića – „ne reče mi koje bi radno mesto“, rekao da bi voleo da nastavi da se bavi humanitarnim radom. Predsednik je onda najavio da će od 1. januara imati radno mjesto u Kancelariji za Kosovo, ali da nastavi studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari