Predškolske ustanove ne dobijaju pomoć, predsednica Samostalnog sindikata traži hitan sastanak sa Vučićem 1Foto: Stanislav Milojković

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović zatražila je danas hitan sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim.

Sastanak je zatražen jer su zaposleni u predškolskim ustanovama Srbije, kako navodi, kao prva i osnovna lestvica u oblasti obrazovanja, izuzeti iz Zaključka o dodeli pomoći od 10.000 dinara.

Podsećamo, Vlada Srbije usvojila je danas Odluku da se zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, visokoškolskim ustanovama, kao i ustanovama učeničkog i studentskog standarda i naučnicima jednokratno isplati pomoć u neto iznosu od po 10.000 dinara, ali u tu Odluku nisu uključene predškolske ustanove.

Bosiljka Jovanović kaže za Danas da joj se na pozive danas ne javljaju ni ministar prosvete Branko Ružić, ni resorni pomoćnik Milan Pašić, od koga je u ponedeljak dobila uveravanje da predškolstvo neće biti zaobiđeno.

Ona kaže da su zaposleni u vrtićima razočarani jer ih je Vlada Srbije ponovo zaboravila, kao što se to desilo i 2019. godine.

– U ponedeljak me je dva puta zvao pomoćnik ministra Milan Pašić i rekao da ćemo i mi dobiti pomoć od 10.000 dinara. Zamolila sam ga da mi to napismeno pošalje kako bih mogla da obavestim članstvo, ali obrazloženje je bilo da sačekamo zaključak Vlade, kako se ne bi ponovila situacija sa Socijalno-ekonomskog saveta, kada je jedan od sindikata izašao u javnost sa tvrdnjom da je ministar rekao da će prosvetni radnici dobiti po 20.000 dinara solidarne pomoći. Rekao je da je ministar posle imao problema u Vladi zbog toga i da zato ništa napismeno neće da šalju, što je meni bilo sumnjivo – kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari