Predstavljen izveštaj o policijskom zlostavljanju na protestima: Mali izgledi da se slučajevi reše 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Izgledi da se reše slučajevi prebijanja građana od strane policije na protestima u julu 2020. godine su vrlo mali, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja „Istrage slučajeva policijskog zlostavljanja na julskim građanskim protestima 2020. godine“, koji se sačinio Beogradski centar za ljudska prava.

Na predstavljanju izveštaja u Kući ljudskih prava i demokratije, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković izjavila je da treba iskoristiti međunarodne mehanizme za ljudska prava kako bi se pravda vratila u ruke žrtava.

Ona je navela da je u prethodnih godinu dana podneto 35 krivičnih prijava tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu protiv 70 nepoznatih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koji su tukli građane.

„Epilog ni u jednom slučaju ne postoji, svi postupci se nalaze u predistražnom postupku, osim u jednom u Novom Sadu (kada su policajci pretukli dete)“, rekla je Tošković.

Koordinator programa krivične pravde u Beogradskom centru za ljudska prava i jedan od autora izveštaja Vladica Ilić ocenio je da se Sektor unutrašnje kontrole (SUK) MUP ponašao pasivno prema krivičnim prijavama, a da zabrinjava što je SUK sve prijave dostavljao policiji, čiji su pripadnici navedeni kao izvršioci.

„Na taj način, osim što su neovlašćenim licima bili dostupni podaci o ličnosti, oni su doveli i do opstrukcije“, istakao je on.

Dodao je da je to dovelo do toga da su policajci obavešteni o procesu i da su davali istovetne iskaze SUK-u.

Govoreći o video-nadzoru kao dokazu za prebijanje građana, Ilić je rekao da sakupljanje materijala nije bilo temeljno i da se verovalo na reč pripadnicima MUP-a.

„Svi policajci u Beogradu tvrdili su da oni nisu na snimcima, da su njihove kolege postupale profesionalno i da ne znaju ko su pripadnici MUP-a na snimcima“, kazao je Ilić.

Autor izveštaja Luka Mihajlović kazao je da prikupljanje dokaza bilo traljavo, a kao primer je naveo da su neki pripadnici MUP-a prijavili da su primenjivali silu, šta se po vremenu i mestu poklapa sa iskazima prebijenih građana.

„Umesto da ih pita za to, SUK se oslonio na to što je jedan starešina u okviru MUP-a rekao da je sila primenjena opravdano i zakonito“, naglasio je on.

Programski koordinator incijative A11 Danilo Ćurčić izjavio je da se u ovim slučajevima ne može očekivati ništa.

„Protokom vremena će se utvrditi da se ništa ne može utvrditi. A kasnije treba da utvrdimo pred relevantinim telima odgovornost države za mučenje njenih građana“, naglasio je on.

Istakao je da je krivica pripadnika MUP-a neće biti utvrđena dok rukovodstvo policije ne preduzme odgovornost i dodao da to pokazuje da građani malo kad mogu da se uzdaju da će država zaštiti njihova prava.

Članovi Beogradskog centra za ljudska prava i inicijative A11 nakon predstavljanja izveštaja su sa pretučenim građanima i novinarima protestno otišli do Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari