Predstavljen prvi onlajn srpsko-albanski rečnik u Prištini 1

Prvi onlajn srpsko-albanski rečnik, koji sadrži 20.000 reči, predstavljen je danas na Dan Evropskog jezika u Prištini, preneo je Radio KiM.

„Ovaj drugi nivo platforme omogućiće prevazilaženje jaza u kosovskom društvu“, ocenio je britanski ambasador u Prištini Nikolas Abot.

Poverenik za jezike pri Kancelariji premijera Kosova Slaviša Mladenović istakao je da se taj dan već nekoliko decenija obeležava u Evropi, sa ciljem da se promoviše vrednost jezika za formiranje jednog multietničkog i multikulturalnog društva.

Kako je naglasio, današnjom prezentacijom „korak smo bliže tim vrednostima“.

„Rečnik koji danas predstavljamo je rezultat rada stručnjaka iz Beograda i Prištine i jedan od prvih takvih pokušaja nakon niza decenija. Meni je drago da sam deo ovoga. Naglasio bih ulogu onih koji su prepoznali važnost ovog procesa i kordinaciju svih napora izmedju donatora i aktera, kao što su UNMIK, Britanska ambasada i OEM“, kazao je Mladenović.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo Zahir Tanin istakao je da jezičke prepreke sprečavaju zajednice od potpunog uživanja svojih ljudskih prava i osnovnih sloboda, stvarajući ili nadogradjujući nepoverenje.

„Ovo pitanje je identifikovano kao ključno, atmosferom nepoverenja, uvek postoji mi i oni. Čak i ako sutra bude sklopljen sporazum o političkom pomirenju, bez društvenog pomirenja i razumevanja izmedju naroda i interakcije medju narodima, politički sporazum nije dugoročno rešenje za rešavanje problema. Zbog toga je potrebno da udružimo zajednice kroz različita sredstva, uključujući i uklanjanje jezičkih barijera“, rekao je Tanin.

U saradnji sa Kancelarijom poverenika za jezike i Centra za socijalne inicijative, „IOM“ je razvio „Vocap“ jezičku platformu za učenje albanskog i srpskog jezika, što je podržano od strane ambasade Velike Britanije u Prištini.

Kako taj radio javlja, srpska zajednica na Kosovu jedva da ima neko poznavanje albanskog jezika, a prema istraživanju, samo 5 odsto Srba govori albanski. Albanci govore srpski jezik u većem procentu, 18 odsto.

Plan je da taj rečnik do juna 2021. godine sadrži 50.000 do 60.000 reči oba jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari