Predstavljena formula "Drumska strela" studenata BU 1Foto: BeoInfo

Na Mašinskom fakultetu u Beogradu predstavljen je danas „Tenfore Drumske strele”, prototip trkačkog automobila koji je izradio tim od 50 studenata sa osam fakulteta Beogradskog univerziteta.

Predstavljanju sedmog po redu trkačkog vozila, koji će učestvovati na dva predstojeća svetska „Formula Student” takmičenja u Italiji i Češkoj, prisustvovao je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici Univerziteta u Beogradu, ministarstava, studentskih organizacija i udruženja, kao i sponzori „Tenfore Drumska strela” tima, preneo je Beoinfo.

Predsednik Skupštine grada izrazio je zadovoljstvo uspehom beogradskih studenata koji su uspeli da konstruišu takvu formulu koja se ravnopravno takmiči sa najboljim studenskim projektima ove vrste u Evropi. Mi smo u Gradu Beogradu preduzeli nekoliko različitih mera kojima dajemo podstrek studentima da ostanu u svojoj zemlji i da se ovde razvijaju. Tu su konkursi za finansiranje studentskih projekata, start-ap krediti, rad u Naučno tehnološkom parku, podsticaji za otvaranje vlastitog preduzetništva, BG praksa i mnogi drugi, koje ćemo u narednom godinama nastaviti da proširujemo, rekao je Nikodijević. Dekan mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović istakao je da pored vrhunskih teorijskih znanja studenti treba da steknu i praktična znanja i da je ovakav projekat jedan od njih. Sada je to projekat ne samo Mašinskog fakulteta, već celog Beogradskog univerziteta i nadam se da ćemo u narednim godinama uspeti da studentima pružimo još bolje uslove za ovakve vrste aktivnosti, rekao je Mitrović.

Članovi tima u projekat „Tenfore Drumska strela” uložili su više od 50.000 sati i stvorili do sada najbrži model formule konstruisan u Beogradu, koji brzinu do 100 kilometara na sat dostiže za svega četiri sekunde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.