Predstavljena knjiga Košare i Paštrik - srpski Termopili 1Foto: EPA/PETER DEJONG / POOL

U Domu Vojske Srbije dans je predstavljena knjiga „Košare i Paštrik – srpski Termopili“, koju su potpisali haški osuđenik i ratni komandant Vojske Jugoslavije general Nebojša Pavković i kontraadmiral Boško Antić, obojica komandanti u ratnim operacijama na granici između Srbije i Albanije tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine.

U ovim borbama Vojska Jugoslavije je, kako je juče više puta istaknuto, sprečila kopnenu invaziju udruženih snaga OVK, Vojske Albanije, NATO i stranih plaćenika na teritoriju Srbije.

U mejlu poslatom iz Finske, gde je na izdržavanju kazne koju mu je 2009. izrekao Haški tribunal, general Pavković je naglasio da je knjiga o Košarama i Paštriku „posvećena pogunulim i preživelim vojnicima i oficirima“, a da je nastala zbog „istorijskog značaja ovih bitaka“. On je u podužem elektronskom obraćanju negirao tvrdnje preživelih vojnika i „pojedinaca koji su sebe proglasili komandantima Košara i Paštrika“ da je na linijama odbrane navodno vladao haos, vojska bila malobrojna i prepuštena sama sebi. Pavković tvrdi da oni koji šire takve priče nisu upoznati sa svim odlukama i aktivnostima u vojnom vrhu i ističe ova knjiga „dokumentima sve to demantuje“.

„U ovoj knjizi prvi put je objavljen hronološki splet događaja oko i na Košarama i Paštriku, gde su jedino komandanti 125. i 549. motorizovane brigade mogli da komanduju jedinicama na tom području. Iz dokumenata i događaja vidi se sva složenost vojnog okruženja, a knjiga je dokaz i da je to bila kopnena agresija na SRJ“, poručio je Pavković.

Ratni komandant 125. brigade general potpukovnik u penziji Dragan Živanović naglasio je Pavković „ima najbolju arhivu o ratnim dešavanjima na Kosovu“. Prema Živanovićevim rečima, Pavkovićevo pisanje je zbog toga tačno i precizno, a ova knjiga je „istorijski izvor prvog reda“.

General-major Stojan Konjikovac, govorio je o detaljima bitke na Paštriku i ukazao da je učesnicima ovih ratnih sukoba dugo bilo preporučeno da o tome ne govore javno, mada nije bilo formalne zabrane. On smatra da se sada „vrata polako otvaraju jer se pojavljuju knjige i filmovi o ovim temama“.

Izdavač knjige „Košare i Paštrik – srpski Termopili“ je Medija Centar Odbana, specijalizovana vojna ustanova Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari