Predstavljena knjiga Košare i Paštrik - srpski Termopili 1Foto: EPA/PETER DEJONG / POOL

U Domu Vojske Srbije dans je predstavljena knjiga „Košare i Paštrik – srpski Termopili“, koju su potpisali haški osuđenik i ratni komandant Vojske Jugoslavije general Nebojša Pavković i kontraadmiral Boško Antić, obojica komandanti u ratnim operacijama na granici između Srbije i Albanije tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine.

U ovim borbama Vojska Jugoslavije je, kako je juče više puta istaknuto, sprečila kopnenu invaziju udruženih snaga OVK, Vojske Albanije, NATO i stranih plaćenika na teritoriju Srbije.

U mejlu poslatom iz Finske, gde je na izdržavanju kazne koju mu je 2009. izrekao Haški tribunal, general Pavković je naglasio da je knjiga o Košarama i Paštriku „posvećena pogunulim i preživelim vojnicima i oficirima“, a da je nastala zbog „istorijskog značaja ovih bitaka“. On je u podužem elektronskom obraćanju negirao tvrdnje preživelih vojnika i „pojedinaca koji su sebe proglasili komandantima Košara i Paštrika“ da je na linijama odbrane navodno vladao haos, vojska bila malobrojna i prepuštena sama sebi. Pavković tvrdi da oni koji šire takve priče nisu upoznati sa svim odlukama i aktivnostima u vojnom vrhu i ističe ova knjiga „dokumentima sve to demantuje“.

„U ovoj knjizi prvi put je objavljen hronološki splet događaja oko i na Košarama i Paštriku, gde su jedino komandanti 125. i 549. motorizovane brigade mogli da komanduju jedinicama na tom području. Iz dokumenata i događaja vidi se sva složenost vojnog okruženja, a knjiga je dokaz i da je to bila kopnena agresija na SRJ“, poručio je Pavković.

Ratni komandant 125. brigade general potpukovnik u penziji Dragan Živanović naglasio je Pavković „ima najbolju arhivu o ratnim dešavanjima na Kosovu“. Prema Živanovićevim rečima, Pavkovićevo pisanje je zbog toga tačno i precizno, a ova knjiga je „istorijski izvor prvog reda“.

General-major Stojan Konjikovac, govorio je o detaljima bitke na Paštriku i ukazao da je učesnicima ovih ratnih sukoba dugo bilo preporučeno da o tome ne govore javno, mada nije bilo formalne zabrane. On smatra da se sada „vrata polako otvaraju jer se pojavljuju knjige i filmovi o ovim temama“.

Izdavač knjige „Košare i Paštrik – srpski Termopili“ je Medija Centar Odbana, specijalizovana vojna ustanova Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Predstavljena knjiga Košare i Paštrik – srpski Termopili”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.