Predstavnici "Opre Roma'' u Danasu 1foto: Radenko Topalović/Danas

Predstavnici NVO “Opre Roma Srbija“ došli su danas ispred redakcije dnevnog lista “Danas“ kako bi izrazili svoj protest zbog kolumne Marka Vidojkovića “Raj u Vuka Vrčevića“, objavljene u našem listu i na portalu.

Novinari i urednici našeg lista su ih pozvali u redakciju, kako bi sa njima razgovarali, čuli njihov stav, i otklonili eventualne nesuglasice.

Tom prilikom predstavnici “Opre Roma Srbija“ su lično uručili pismo reakcije na kolumnu Marka Vidojkovića “Raj u Vuka Vrčevića“, koju ova NVO je ocenila kao rasističku i sramnu.

Oni su ispred redakcije Danasa ostavili metlu sa natpisom “Očisti rasiste iz redakcije“.



Smatraju da je tekst “samo simptom političkog virusa anti-romske politike“, na koju ova NVO ukazuje godinama, a koja se ignoriše i postaje aktuelna u kontekstu izbora. Romska zajednica se koristi kao meta za skupljanje jeftinih političkih poena, jer one koji koriste “najmanje košta i nikada ne odgovaraju za svoja dela“,
a čak i nakon ovog Vidojkovićevog teksta je izostala rekacija nadležnih, stoji u pismu. Podsećaju da je zakonom zabranjeno izazivanje rasne, nacionalne i verske mrežnje.

U “Danasu“ su razgovarali sa sa glavnim odgovornim urednikom našeg lista Dragoljub Petrovićem, a tom prilikom je dogovorena dalja saradnja Danasa i ogranizacija romske nacionalne manjine. Petrović je naveo da namera Danasa nije bila da na bilo koji načim uvredi Rome, da godinama unazad daju prostor problemima nacionalnih manjina, te da se zbog toga u ime cele redakcije izvinjava.

“Očigledno je da je nekome to prošlo kao super fora, ali je to neprihvatljivo“, naveo je za naš list Stevica Nikolić iz Opre Roma, koji je dodao da mu je nepojmljivo da neko ko sebe naziva antifašistom tako nešto piše.

Dragan Stanković iz ove NVO je rekao na sastanku da veruje da Vidojković nije rasista, da mu nije bio cilj da uvredi nekog iz romske zajednice. “Mislim da smo na dobrom putu sa ovom najavljenom saradnjom naše organizacije i lista Danas“, dodao je Stanković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari