Predstavnici zdravstva upozoravaju na obavezno nošenje maski 1Foto: Isaac Quesada

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama za smeštaj starih lica, kao i lica koja ulaze i borave u njima, osim korisnika u ustanovama za smeštaj starih lica, obavezno moraju nositi zaštitne maske, saopšteno je iz Zdravstvenog centra (ZC) u Vranju.

Kontrolu primene vrši nadležno Ministarstvo zdravlja.

„Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj lice kome je utvrđena obaveza i koje boravi u ustanovi, a ne nosi masku, te, u skladu sa važećim epidemijskim merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, opominjemo sve građane da ih poštuju“, poručuju iz vranjskog ZC.

U dopisu koji je potpisao Saša Đorđević, direktor ZC Vranje, podseća se i da su posete pacijentima koji su hospitalizovani u Opštoj bolnici Vranje zabranjene.

Prema postojećoj Uredbi o merama za sprečavanje kovida 19 maske su obavezne u zdravstvenim ustanovama i ustanovama za smeštaj odraslih lica.

Pored zaposlenih i posetioci ovih ustanova su u obavezi da nose maske. Što se tiče samih korisnika ustanova za smeštaj odraslih oni ne moraju da nose maske. Oni koji ne poštuju ovu odredbu biće kažnjeni sa 5,000 dinara, propisuje uredba.

Maske nisu više obavezne ni u jednom drugom zatvorenom prostoru. Zbog nedavnog skoka broja zaraženih Institut za javno zdravlje Srbije nedavno je preporučio građanima da ponovo počnu da koriste ovaj vid zaštite.

I u većini evropskih država maske više skoro nigde nisu obavezne. Izuzetak je javni prevoz za koji i dalje veliki broj država nalaže obavezno nošenje maski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari