Preko spomen- česme Stevanu Sremcu u Nišu postavljena ukrasna novogodišnja jelka 1Foto: Dveri Niš

Preko spomen- česme Stevanu Sremcu u strogom centru Niša postavljena je ukrasna novogodišnja jelka koja je zaklonila i obesmislila spomenik, javili su čitaoci Danasa.

Za sada nije poznato ko je odlučio da ovakvu jelku postavi preko spomenika, a ko je „izvršio radove“.

Ova spomen- čema je jedan od bitnih obeležja posvećenih piscu Stavanu Sremcu, koji je živeo i radio kao profesor u Nišu od 1879. godine do 1892. godine.

Niš je, osim spomen- česme, napravio i spomenik Sremcu i Kalči, u njenoj neposrednoj blizini, a u znak sećanja na Sremca njegovo ime nosi i Prva niška gimnazija, jedan trg i ulica.

Niška organizacija Srpskog pokreta Dveri sinoć je zahtevala hitno uklanjanje jelke, kao i popravku i zaštitu ove spomen- česme.

„Postavljanje jelke preko spomen- česme Stevanu Sremcu smatramo još jednim skandalom i slikovitim prikazom odnosa gradske vlasti prema spomenicima i velikanima koji su živeli i stvarali u Nišu. Umesto da gradska vlast novac građana uloži u popravku, rekonstrukciju i zaštitu spomen- česmi i svih spomenika, ona ih tako oštećene prekriva novogodišnjim jelkama“, rekli su u Dverima.

Oni su se zapitali da li će gradska vlast možda odlučiti da postavi još jednu i veću jelku preko spomenika Oslobodiocima Niša u centru grada.

„To bi bila prava aktrakcija za turiste kojima ćemo, umesto spomenika kulture, ponuditi kič dekoraciju preko njih“, zaključili su u Dverima.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari