Srbija ima maksimalnu podršku Rumunije na putu ka evropskim integracijama. Jedan od segmenata je i ekonomija, odnosno realizacija projekata prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije, koji se finansiraju iz pretpristupnih IPA fondova – naglasio je Žan Marinesku, član Evropskog parlamenta iz Turnu Severina, na sastanku sa rukovodstvom opštine Kladovo.

U susretu koji je ocenjen kao koristan, definisane su jasne ekonomske smernice koje mogu doprineti razvoju celog kraja.

– Moj utisak posle konstruktivnog razgovora je da će u sprovođenju namere sve biti lakše, jer smo usaglasili strategiju delovanja. Namera mi je da u opštinu Kladovo dovedem nekog od direktora Evropske komisije s obzirom da ovaj region ima potrebu da ekonomski jača , jer je do sada bio izolovan – istakao je Marinesku.

Tokom susreta sa evropskim parlamentarcem, predsednik opštine Kladovo, Dragan Budujkić, podsetio je na tradicionalno dobre odnose i vekovnu saradnju dve susedne zemlje i dodao da će opština Kladovo kroz sedam projekata konkurisati za novac iz pretpristupnih IPA fondova namenjenih jačanju prekogranične saradnje.

– Na tom putu očekujemo maksimalnu podršku Žana Marineskua, ali i privrednih subjekata iz Turnu Severina, iz okruga Mehedinci i iz drugih sredina Rumunije. Potencijal postoji i moramo ga iskoristiti – smatra Budujkić.

Prekogranična saradnja je veoma važna, a motiv za projekte iz te oblasti je ekonomski, a ne politički, ističe menadžer opštine Kladovo, Radisav Čučulanović.

– Nas razdvaja Dunav, ali nas ne dele evropske vrednosti i zato nam je izuzetno važna i potrebna podrška Turnu Severina. Mi smo na početku dobre saradnje i učinićemo sve da ona bude uspešna – naglašava Čučulanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari