Prekomerno zagađenje sumpor dioksidom u Boru 1Photo: Pixabay/J.W.Vein

Borani se ovih dana bore i sa alarmantnim aerozagađenjem, koje višestruko prelazi dozvoljene vrednosti, piše sajt bor030.

Prema navodima na sajtu, juče su na mernim stanicama Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) u Brezoniku, gradskom parku i kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju izmerene vrednosti sumpor dioksida koje višestruko prelaze dozvoljene.

Prekoračenje je zabeleženo u Brezoniku juče ujutru od 8 do 10 sati, kada je izmereno i 1.080 mikrograma po metru kubnom SO2, od 350 dozvoljenih mikrograma.

U gradskom parku u centru Bora u 8 sati je izmerena prosečna satna vrednost od 1.145 mikrograma, što je 3,2 puta više od dozvoljene.

Prekomerno povećanje SO2 zabeležila je i merna stanica kod Instituta u periodu od 7.00 do 8.00 i to do 817,98 mikrograma.

U prethodnih mesec dana „rekordna“ vrednost SO2 zabeležena je 27. juna u 7.00 sati na mernom mestu kod Institura, čak 2.983,51 mikrogram.

Pored zagađenja vazduha sumpordioksidom u Boru su zabeležene i povišene vrednosti čestica PM-10 i PM-2,5 koje se u javnosti nazivaju „nevidljivim ubicama“.

PM-10 čestice su prašina manja od 10 mikrometara i predstavljaju smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. Uz te PM-10 uvek idu i PM-2,5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metale.

Na povišeno aerozagađenje Borani su najpre reagovali na društvenim mrežama tražeći od nadležnih reakciju.

Udruženje „Izbor postoji“ uputilo je dopis ekološkoj inspekciji i počelo je sa prikupljanjem potpisa građana protiv zagađenja.

„Ekološkim građanskim protestima 2015. godine Borani su uspeli da svedu na minimum zagađenje i da ubrzaju proces stavljanja zagađenja na granične vrednosti. Međutim, u poslednja dva, dva i po meseca imamo pet do šest puta veće zagađenje, po podacima koje na sajtu objavila SEPA i to samo ako govorimo o koncentraciji sumpordioksida, ne govoreći o teškim metalima čije vrednosti u vazduhu nisu toliko transparentne za javnost“, rekla je Irena Živković iz Udruženja „Izbor postoji“.

Građani na ulici i na društvenim mrežama apeluju na gradsku vlast da stane u njihovu zaštitu i u zaštitu njihovog zdravlja.

„U toku je sprovođenje peticije koju ćemo predati ekološkim inspekcijama od kojih tražimo da nam kažu koliko su puta po službenoj dužnosti obišli kompaniju Zijin Bor Copper, koliko je službenih beleški sačinjeno i kada će prestati zagađenje. Ako inspekcije ne reaguju na ovu inicijativu građani će ponovo morati da traže poštovanje svojih prava na ulicama kao što je to bio slučaj 2015. godine“, navela je Živković.

Reagovalo je i Udruženje Eko East, koje je održalo juče skupštinu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Oni navode da je na ovom sastanku razmatrana i mogućnost pokretanja protesta.

Povodom prekomernog zagađenja sumpor dioksidom i PM česticama reagovao je nedavno i gradonačelnik Aleksandar Milikić, koji je istakao da je aerozagađenje „neprihvatljivo u Boru“.

„Pre nekoliko dana smo imali sastanak sa top menadžentom Zijina, uputili smo zahtev da se reaguje i obavestili smo nadležne republičke institucije koje treba da reaguju na nivo aerozagađenja, a takođe smo obavestili i načelnika okruga. Prosto se mora reagovati na ovako nešto. Grad Bor i ja lično imamo obavezu da na jedan konstruktivan način razgovaramo sa sadašnjim menadžentom Zijina da podhitno visoke koncentracije i sumpor dioksida i PM čestica dovedu i svedu na onaj zakonski predviđeni minimum“, rekao je Milikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari