Preljina: Vozač na silu pokušao da probije blokadu, nasrnuo na ženu 1Foto: N1

Na blokadi Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka koja je počela u 13.00 sati prisutno je oko 100 građana iz Čačka, Gornjeg Milanovca i okoline koji su došli na poziv ekoloških organizacija koje zahtevaju da se zaustavi projekat „Jadar“ i raskine ugovor sa kompanijom Rio Tinto.

Iako je blokada u Preljini proticala mirno, došlo je do incidenta, kada je, prema rečima očevidaca jedan vozač na silu pokušao da prođe i probije blokadu. Iako je u tom trenutku bilo svega nekoliko ljudi, on je naleteo na ženu, a kako je rekao „nije je udario, samo ju je pogurao“.

Prema rečima reportera N1, ljudi su besni i više ne dozvoljavaju ljudima da prođu.

Prema rečima jednog od očevidaca „žena je stajala, a vozač se zaleteo, stao, ubacio u prvu i udario je po nogama“.

Okupljeni građani su poručili da ne žele rudnike litijuma u Srbiji.

Na blokadi u Preljini nije uočeno prisustvo uniformisane policije, ali policija u civilu je legitimisala više učesnika protesta.

Neki učesnici blokade kažu da ih je policija u civilu legitimisala nekoliko stotina metara pre nego što su došli na mesto protesta.

Legitimisani građani su rekli agenciji Beta da je to „novi pokušaj policije da ih zastraši, ali da neće odustati od borbe protiv iskopavanja litijuma i drugih metala u njihovim njivama“.

Okupljeni građani nose zastave Srbije i parole „Ne damo dedovinu“, „Rio Tinto marš iz Srbije“, „Povucite ga“.

U roku od pola sata na magistralnom putu u Preljini stvorene su velike kolone automobila iz pravca Užica, Čačka, Kraljeva i Beograda.

Dragoljub Bakić: Vlast pogrešila – udarila u paore

Arhitekta Dragoljub Bakić izjavio je za N1 na blokadi u Preljini da je „narod krenuo u bunt, a taj bunt će da traje do izbora“. „A onda će glavni bunt da bude 3. aprila, tada se više neće pitati vlast šta su njihovi sledeći koraci, nego će narod da kaže šta je sledeći korak, jer politika mora da brine o javnom interesu“, kaže Bakić.

„Ova vlast je mnogo pogrešila, udarili su na paore, a mi im pomažemo i dajemo im podršku. Profesori i studenti su prišli paorima, ta strana mora da pobedi, mi ćemo vrlo uskoro videti leđa i Rio Tintu i onima koji su ih doveli“, kaže Bakić koji ističe da je „apsolutno optimista“: „Mi smo jedina zemlja u Evropi koja sa privatnim belosvetskim korporacijama pravi tajne ugovore. Mi smo izašli da kažemo da je dosta, da svi tajni ugovori moraju da budu javni. To je zataškavano i pritiskano godinama, sada se to probudilo, zato sam optimista.“

Rio Tinto, kaže Bakić, nastupa korupcijom: „Priznaju sami da je njihov pristup poslovanja u svakoj zemlji, prvo ulaze kupovinom lokalnih vlasti, to će se tek videti šta se radi i kako se radi. Trenutno su u procesu u Engleskoj gde jedna agencija za velike prevare lista njihovo poslovanje.“

Ističe da ne predviđa korake vlasti, već predviđa šta će narod da uradi.

Zelenović: Prirodna reakcija građana

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović došao je na proteste u Preljinu, a za N1 je rekao da su današnji skupovi prirodna reakcija građana koji ne žele da ih prave ludima nakon „priznanja Aleksandra Vučića“ da će se sa projektom Jadar nastaviti.

Upitan otkud on u Preljini, Zelenović kaže da su se dogovorili u okviru zeleno-levog bloka da se rasporede i da je on došao u Preljinu. Okupili smo se nakon priznanja predsednika Vučića da će se sa projektom Rio Tinta nastaviti, dodao je.

„Ovo je prirodna reakcija, koja dolazi od građana koji ne žele da ih prave ludima, došli smo da iskoordiniramo naše akcije i da već od narednog vikenda krenemo u zajedničku borbu“, rekao je Zelenović.

Naš cilj je zajednički – da vidimo leđa Rio Tintu, a očigledno da su oni i SNS jedno te isto, i da kad vidimo leđa vlasti, videćemo i Rio Tintu, kaže on. „I ta borba nas vodi ka tome da se to reši mirno, na izborima 3. aprila, ja sam za taj način“, kaže Zelenović.

Upitan o protestima u Šapcu, gde je bilo više desničara ovog puta, kaže da nije bio u komunikaciji sa organizatorima današnjeg protesta u tom gradu i da nema informacije o tom skupu.

Veruje da može da se zaustavi projekat Rio Tinto. Ne mogu da verujem da je država donela planove koje je donela, sprovela infrastrukturu, rekao je Zelenović i upitao „za šta milijardu“, dodajući da očigledno država ima toliko para „kad se bacaju za kupovinu glasova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari